U nedjelju, 15. travnja ove godine, nekolicina sjemeništaraca i bogoslova Bjelovarsko-križevačke biskupije predvođena vlč. Goranom Bužakom, odgojiteljem u sjemeništu, pohodila je župu Presvetog Srca Isusova u Ivanovom Selu kod Grubišnog Polja.

Ova župa je većinski nastanjena Česima, a tijekom povijesti puno je puta stradavala u ratnim vihorima. U nedavno završenom Domovinskom ratu poginulo je oko 15 civila u samome selu, a danas župa broji nešto više od 700 vjernika. Župom upravlja o. Josip Košćak, salezijanac, koji je na župu došao prije 54 godine i proživio je različite radosti i teškoće zajedno sa povjerenim mu vjernicima.

Misno slavlje s početkom u 11.00 sati u župnoj crkvi Presvetog Srca Isusova predvodio je vlč. Bužak u koncelebraciji s domaćim župnikom. Ljepoti slavlja pridonijeli su i sjemeništarci: Luka Živko, Gabrijel Pezić i Ivan Prpić te bogoslov Luka Erdec.

Vezujući se uz misna čitanja III. uskrsne nedjelje (Dj 3, 13-15.17-19; Ps 4, 2.4.7.9; 1 Iv 2, 1-5a; Lk 24, 35-48) u prvom je djelu progovorio o miru koji uskrsli Krist daruje učenicima kao i svima nama danas. Postavio je pitanje: Gdje se mi nalazimo spram toga mira, kako ga tražimo i živimo? U drugom djelu propovijedi istaknuo je stvarnost pomankanja duhovnih zvanja u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te važnost molitve za one koji su krenuli tim putem. Pri završetku sv. Mise o svom pozivu posvjedočio je Luka Živko, sjemeništarac druge godine iz župe Dabci, a o životu u sjemeništu progovorio je Ivan Prpić, sjemeništarac Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Na koncu slavlja župnik je zahvalio na posjeti te obećao molitvenu podršku povjerene mu župne zajednice, a kao podstreh toj podršci svi okupljeni izmolili su i molitvu za duhovna zvanja sv. pape Ivana Pavla II.

Radost zajedništva nastavila se kod obiteljskoga stola, a potom su gosti pohodili i spomenik svim žrtvama Domovinskoga rata te tamo molili za sve poginule u ratnim stradanjima.