Peti po redu „Vikend u sjemeništu“ koji se održao 20. i 21. travnja ove godine, okupio je velik broj dječaka sedmog i osmog razreda koji s novom školskom i vjeronaučnom godinom imaju želju doći u Sjemenište. Voditelj ove vazmene duhovne obnove bio je vlč. Zoran Grgić, župnik u župi sv. Vida u Vrbovcu i povjerenik za pastoral mladih u Bjelovarsko – križevačkoj biskupiji.

Voditelj je okupljenim „vikendašima“ i sjemeništarcima kroz pjesme i citate iz knjiga htio dočarati ljepotu Božjega poziva, ali i poteškoće kroz koje ćemo se susretati na tom putu. Htio je pokazati kako nam Bog ponekad kroz one teške trenutke želi pokazati svoju moć i kroz njih se proslaviti.

Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovao je 18 dječaka iz različitih nad/biskupija. Od 18 dječaka, 7 ih je bilo iz Zagrebačke nadbiskupije (župa sv. Vida – Ladvenjak; sv. Josipa i Gospe Lurdske – Barilovički Leskovac i bl. Ivana Merza – Zgb/Špansko), 4 dječaka iz Đakovačko – osječke nadbiskupije (župa Preslavnog Imena Marijina – Osijek; sv. Josip – Vuka/Široko Polje i sv. Ivana Krstitelja – Ivankovo), 6 kandidata iz Sisačke biskupije (župa sv. Antuna Pustinjaka – Odra Sisačka i sv. Antuna Padovanskog – Voloder) te 1 kandidat iz Varaždinske biskupije (župa sv. Marija Magdalena – Ivanec).

 

Na početku duhovne obnove dobrodošlicu voditelju, vlč. Zoranu Grgiću, zaželio je prefekt III. i IV. godine, vlč. Goran Bužak, nakon čega je uslijedio molitveni zaziv Duhu Svetom. Tijekom prvoga nagovora kojeg je održao vlč. Grgić, posebno je naglasio okupljenim „vikendašima“ i sjemeništarcima kako svaki poziv nije savršen i kako u svakom pozivu postoje poteškoće, ali se ne smijemo predati tim poteškoćama već ih prihvatiti, jer nas one jačaju i kroz njih se izgrađujemo kao ljudi.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakrament sv. Ispovijedi, a potom pobožnost krunice sa okupljenim vjernicima u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog koju su s početkom u 18.00 sati predvodili sjemeništarci. Sv. Misu u 18.30 sati predvodio je vlč. Grgić, a u koncelebraciji sudjelovali su: vlč. Petar Mlakar, duhovnik, vlč. Goran Bužak i vlč. Mato Malekinušić, sjemenišni odgojitelji te vlč. Željko Šimić, župnik župe sv. Mihaela arkanđela u Drenovcima i župni upraviteljem župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Račinovcima te Nadiskupijski promicatelj pastorala svećeničkih i redovničkih zvanja Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Po završetku večere, prvi dan ove duhovne obnove završili smo gledanjem filma „Facing the Giants“, koji nam je pobliže prikazao situaciju životnih padova, ali kroz molitvu, vjeru i Božju milost ti su se problemi rješili te je nagrada zbog vjere bila stostruka. Poslije filma i kratke pauze uslijedilo je cjelonoćno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je završilo u subotu u ranim jutarnjim satima molitvom jutarnjih pohvala i blagoslovom s Presvetim.

Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora od kojih je jedan bio za sjemeništarce, a drugi, poseban susret, imao je vlč. Duhovnik sa „vikendašima“. Čitava duhovna obnova završila je sv. Misom u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio voditelj duhovne obnove.

Nakon sv. Mise „vikendaši“ zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak, tijekom kojega se okupljenima obratio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa, zahvaljujući dječacima za dolazak i sudjelovanje, a voditelju duhovne obnove i „Vikenda u sjemeništu“, vlč. Zoranu Grgiću uručio je prigodne darove sjemenišne zajednice.

Susret je završio sportskim igrama, a sljedeći susret ovakvoga tipa bit će 19. i 20. svibnja ove godine.