„Što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste!“ (usp. Mt 25,40)

Na poziv s. Annemarie Bogdanović, voditeljice „Stepinčevog doma“ u Cugovcu, tamburaški orkestar Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođen vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem, predvodio je u srijedu, 25. travnja, misno slavlje u kapelici istoimenoga Doma u Cugovcu pored Vrbovca.

Ovaj dom vode sestre članice Kongregacije sestara sv. Franje, a karizma im je pružati skrb starijim i nemoćnim osobama te im na taj način povećati kvalitetu života i osigurati dostojanstvenu starost u ugodnom okruženju. Kongregacija sestara sv. Franje posebno brine i o duhovnoj dimenziji čovjeka te je bližnjima uvijek na raspolaganju za razgovor, savjet, utjehu u trenucima tuge, ali i radosti. „Stepinčev dom“ izgrađen je prema europskim standardima te može skrbiti o 45 starijih i nemoćnih osoba. Opremljen je najsuvremenijom opremom te nudi smještaj ovisno o željama i potrebama korisnika.

Euharistijsko slavlje proslave blagdana sv. Marka evanđeliste započelo je u 17.00 sati, a predvodio ga je vlč. Bužak. Ljepoti slavlja doprinio je i sjemenišni tamburaški orkestar koji je i nakon sv. Mise okupljenim djelatnicima i korisnicima Doma podario prigodni koncert.

Govoreći o sv. Marku evanđelisti, propovjednik je istaknuo:“ Evanđelist Marko jedan je od četvorice evanđelista. Odmah na početku svoga evanđelja on navodi njegov sadržaj i cilj, a to je: “Radosna vijest Isusa Krista, Sina Božjega“ (1,1). Markovo evanđelje je najkraće od četiri evanđelja, ali i najstarije. Marko ne donosi izvještaj o Isusovu djetinjstvu, ne donosi ni Isusov čuveni Govor na gori (što ga Matej potanko donosi!). Marko započinje svoje evanđelje s propovjednikom pokore i obraćenja Ivanom Krstiteljem čiji glas odzvanja u pustinji poput lava. Zato je i simbol ovog evanđelista lav. Na starim slikama on se redovito predstavlja kako sjedi s otvorenom knjigom i guščjim perom za pisanje, a uza nj je krilati lav. Markovo evanđelje upućeno je prvotno kršćanima obraćenim s poganstva. Marko je na puno mjesta primoran tumačiti židovske običaje kao i pojedine aramejske riječi i rečenice. Kad Marko govori o Isusu, on uvijek govori o Isusu kao ljubljenome Sinu Božjem po kome je u svijet došlo kraljevstvo Božje (1,14s.). Isusova riječ moćnija je nego sve dosadašnje, moćnija nego svako zlo; njegova riječ donosi čovjeku spasenje, a konačni je cilj zajedništvo s Bogom.“

Na koncu svoje propovijedi vlč. Bužak je konstatirao:“ Isusov nalog „ pođite… propovijedajte…“ upućen je svakome od nas. Na svakome od nas trebalo bi se vidjeti da smo njegovi, da smo postojani na njegovu putu! On nam i želi kazati. Idite mojim putem, a ja ću iz drugog svijeta podupirati vaše djelo i vaša nastojanja! Neka nas u tome podupre i sv. Marko koji je za Isusa položio svoj život!“

Po završetku misnoga slavlja prefekt Bužak je, u ime Rektora sjemeništa, predstavnicima Doma uručio prigodni poklon šalatske sjemenišne zajednice, a radost susreta nastavila se u ugodnom druženju svih sudionika ovog projekta kod obiteljskoga stola „Stepinčevog doma“ u Cugovcu.