Vatrogasci Karlovačke županije proslavili sv. Florijana

Članovi vatrogasne službe Karlovačke županije već tradicionalno u Nacionalnom svetištu svetog Josipa obilježavaju blagdan svoga zaštitnika svetog Florijana. Tako su i ove godine 2. svibnja 2018. godine, uoči njegovog spomendana, sudjelovali u šesnaestoj srijedi Velike pobožnosti svetom Josipu. Misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, inače i sam član Vatrogasnog društva u Kašini, a koncelebrirao je rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml.

180502-Sesnaesta-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-17

U svojoj propovijedi preč. Matija Pavlaković koristio se evanđeoskim motivima trsa i loze kako bi objasnio povezanost Krista i čovjeka istaknuvši kako ti motivi označavaju da između Njega i nas postoji životno zajedništvo, te davanje i primanje božanskoga života, odnosno besmrtnosti. Naglasio je kako smo pozvani nasljedovati Krista, pri čemu ga ne trebamo oponašati, već trebamo živjeti u Kristu. „U krštenju smo postali pritjelovljeni Kristu. Poput loze na istome trsu, rastemo osnaženi protjecanjem božanske životne rijeke koja postoji u Kristu. To nije naša zasluga, nego Božji dar. Na nama je da dopustimo biti prožeti tim životnim protjecanjem: da dopustimo biti ljubljeni od Boga.“ – rekao je predvoditelj misnog slavlja.

180502-Sesnaesta-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-18

Nadalje je istaknuo dva zahtjeva na koje kršćanin mora odgovoriti: ostati i boraviti u Kristu i donijeti rod. Pojasnio je da je čovjekovo i Crkvino životno tlo Krist, te ako se oslanja na ljudska sredstva a ne na Evanđelje, ako se ukorjenjuje negdje drugdje, tada može biti sve drugo samo ne vinograd Gospodnji. Preč. Pavlaković također je naglasio kako se vjerodostojnost kršćanina očituje u donošenju ploda koji se ne može donijeti bez Krista. „Bilo koja aktivnost izvan Boga ostaje neplodnom; bilo koji rad bez njega je uzaludan napor, čak i ako poprimi izgled velikih i važnih djela. I Crkva se i kršćani mogu pretrpati i gušiti aktivizmom koji vodi u ispraznost.“ – upozorio je rektor sjemeništa.

180502-Sesnaesta-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-30

U daljnjem dijelu propovijedi istaknuo je svetog Florijana kao simbol očišćene loze i ploda na trsu Isusa Krista, te za njega i svetog Josipa rekao kako su oni „ljudi na pravom mjestu“. Isto je kazao i za vatrogasce opisujući aktivnosti kojima pridonose zajednice, nesebično služenje, te žrtvu i trud koji podnose za potrebite ljude. „Hvala vam što ste danas na ovom mjestu i što ste uvijek na svom mjestu. Od Boga ste ljubljeni, stoga, dopustite si živjeti živjeti u Kristu kako bi donosili obilat rod!“- završne su riječi preč. Pavlakovića.

180502-Sesnaesta-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-38

Pri kraju svete mise svjedočanstvo vjere iznio je Goran Franković, zapovjednik vatrogasne službe Karlovačke županije. Naglasio je kako je vjera i povjerenje koje on i njegovi kolege zapovjednici imaju prema vatrogascima izuzetno velika. Posebno je istaknuo divljenje vatrogascima dobrovoljcima koji čine dobro bez ikakve rezerve. Kao jedan od glavnih motiva koji ih vodi u službi istaknuo je domoljublje koje vatrogasci osjećaju prema Hrvatskoj, te izrazio zahvalnost što imaju mogućnost moliti se u Josipovom domu za svoju Hrvatsku.

180502-Sesnaesta-srijeda-Velike-poboznosti-sv-Josipu-51

 

Franković je također naglasio kako je profesija vatrogasca iznimno cijenjena među ljudima koji vjeruju u njih, te da ih ta vjera motivira da svojim organizacijskim sposobnostima i nesebičnim darivanjem mogu vratiti to povjerenje ne očekujući nikakvu hvalu. U znak zahvale mons. Sente darovao mu je repliku kipa svetog Josipa i molitvenik „Idimo k Josipu“, te su nakon završnog blagoslova častili svetog Josipa hodom oko zavjetnog kipa.

Preuzeto sa:

http://www.svetijosip.com/