„Želimo li napredovati mnogo u svetosti i doći u raj? Budimo onda vjerni i u malim stvarima.“

sv. Ivan Bosco

Došao je i dan kada su okova odgovornosti oslobođeni stariji sjemeništarci, a mlađi članovi šalatske zajednice upregnuti su za njenu buduću dobrobit.

Na liturgijski spomendan sv. Florijana, drugog zaštitnika Zagrebačke nadbiskupije, u petak, 04. svibnja s početkom u 20.00 sati u prostorima Sjemeništa, rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi kratkim promišljanjem o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je kako u važnim službama duktora, tehničara, sakristana ili zvonara valja se ne uznositi ili bahatiti, već da ih se treba doživjeti kao služenje u duhu zajedništva i međusobne izgradnje.

Na početku, odgojitelji predvođeni rektorom zahvalili su maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih godina i mjeseci te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige dvanaestorici maturanata koji pomalo napuštaju ‘sjemenišnu lađu’.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: na opće iznenađenje okupljnih, maturant Josip Čoklica predao je službu generalnog duktora i svoj dnevni ključ (koji ne otključava ništa) trećašu Filipu Šimunoviću koji je ujedno i glavni sakristan. Kao zamjenik dodijeljen mu je Antonio Ljevar, prvi ‘tehničar’ u povijesti sjemeništa na tako odgovornoj službi. Za duktore prvašima dogodine izabrani su: Hrvoje Havliček, Tomislav Mlinar i Alen Husnjak, dok je duktor budućih ‘tehničara’ postao Mihael Žura. Potonji je također uvršten u službu glavnog i odgovornog za sjemenišnu tehniku, a pomoćnik mu je postao Petar Vuković, koji je ujedno i zamjenik glavnoga gitariste koji se zrcali u osobi Josipa Rendulića.

Svaka promjena službe izazvala je veliki i buran pljesak, a neki su sve popratili i sa suzama u očima. Najiščekivanija promjena bila je za trećaški duo Husnjak-Mlinar koji su slučajnim spletom okolnosti bili „nagrađeni“ službom zvonara tijekom tekuće godine. Srca drugaša kucala su kao jedno dok su iščekivali dva nova imena koja će vršiti tu, ne baš omiljenu, službu na Šalati. I rektor kaže svojim drugašima iza glasa: Bernard Bisaki i Luka Živko. I na njihovu žalost bi tako.

Fotograf Tomislav Polak predao je službu Tomislavu Mlinaru kojeg će povremeno mijenjati Gabrijel Pezić. Generalnom duktoru i glavnom sakristanu Filipu, od sada će pomagati dvojica subraće: Martin Radić i Luka Pranjić.

Ovogodišnji urednik „Glasa sa Šalate“ Alen Sever je smijenjen, a dogodine će uredništvo voditi Alen Husnjak. Voditelj info kluba u novoj sezoni bit će Stjepan Kovačić, a zajedničke sjemenišne prostorije održavat će Patrik Kolaković i David Širajčić.

Šef ‘cvjećarske organizacije’ (p)ostaje Kristijan Kolonić koji je dobio pomoćnika u Josipu Luliću koji je ujedno i jedan od trojice voditelja sjemenišne radio emisije „Glas sa Šalate“ na valovima Radio Marije, uz Luku Celića i talentiranog prvaša Davida Đurocia.

Vedran Jakić kao maturant napušta službu glavnog orguljaša nakon pune četiri godine, a zamijenit će ga Luka Žeželj. Na tu službu povremeno će uskakati i netko od novih vanjskih suradnika Sjemeništa, a rektorova tajnovitost nije omogućila otkriti detaljnije informacije o toj temi. Voditelj zbora i nadalje ostaje Luka Celić koji, kao solista, ulazi u skupinu glavnih protagonista sjemenišnog ‘A capella’ pjevanja uz Arona Čeku, Antonia Ljevara, Josipa Rendulića, Mihaela Žuru te Gabrijela Pezića.

Budući da „Vikendi u sjemeništu“ naglo rastu brojem sudionika, odlučeno je da služba ‘sjemenišnog maršala’ bude duplicirana, tako da će Luka Žeželj i Ivan Prpić u novoj sezoni zajedno pomagati duhovniku Petru Mlakaru u regrutiranju novih potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Tiskovni ured sjemeništa ostaje bez svog glavnog motora – Marko Štefanov odlazi na fakultet, ali vjerujemo da će talentirani drugaši Lovro Sušac i David Dragičević biti dostojna zamjena i pomoć rektoru u ažuriranju sjemenišnih web, fejs i instagram stranica.

Na opće iznenađenje uvedena je i nova služba, koliko korisna i potrebna, vrijeme će pokazati, a vezana je uz animatore sporta. Budući da sjemeništarci više vole knjigu nego loptu, Emanuel Bukovec i Bruno Salamon zaduženi su da što češće ‘izvuku’ subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi Martin Fiket i Filip Erceg, kršni momci naše zajednice.

Koliko su rektorove odluke bile dobre i korisne te da li je u drugoj godini svoga mandata uspio dobro secirati, tj. prepoznati talente povjerenih mu sjemeništaraca, vrijeme će pokazati…