Euharistijom zahvalili za četiri nezaboravne godine

 

Svečanim euharistijskim slavljem u bazilici Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, oprostili smo se, u ponedjeljak, 21. svibnja ove godine, od generacije maturanata 2017./18. Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake naših maturanata te profesorski gremij NKG-a predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak, zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i u ostalim učilištima diljem Lijepe naše.

Misno slavlje s početkom u 18.00 sati predvodio je vlč. mr. sc. Ivan Grbešić, upravitelj župe Pohoda BDM u Sisku i Povjerenik za pastoral mladih Sisačke biskupije, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Matija Pavlaković, rektor MSZ-a, vlč. Petar Mlakar, duhovnik MSZ-a, vlč. Goran Bužak i Mato Malekinušić odgojitelji u MSZ-u, fra Venancije Mihaljević, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca s Kaptola, vlč. Josip Đurin, upravitelj župe sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu, vlč. Josip Ružman, župnik župe blaženog Alojzija Stepinca u Velikoj Gorici, vlč. Krunoslav Milovec, upravitelj župe sv. Jurja mučenika u Maruševcu, vlč. Marko Rac, upravitelj župe sv. Jurja mučenika u Đurđevcu i vlč. Marjan Gradinšćak, župnik župe Presvetog Trojstva iz Moravča.


Liturgijsko pjevanje na ovome Slavlju animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem profesorice Ankice Juričić uz orguljašku pratnju prof. Božidara Ljubenka. Svečana asistencija sjemeništaraca predvođena ceremonijarima Timotejem Inkretom i Filipom Šimunovićem, bila je dodatni element ljepote samoga Slavlja.

Svoju propovijed vlč. Grbešić započeo je riječima: „Jako sam zaljubljen u jednu ženu!“ parafrazirajući riječi velikoga biskupa i Sluge božjega Fultona Sheena koji je govoreći o Mariji mladim katolicima u Americi progovorio: „Jako sam zaljubljen u jednu ženu… jako sam zaljubljem u Presvetu Djevicu Mariju.“ Pozvao je maturante na pobožnost prema Majci Božjoj rekavši da je u ovoj crkvi i sam pred njezinom slikom svakoga jutra molio da ne pođe po zlu ni latinski, ni grčki, ni matematika ili biologija jer tko Mariju ljubi – taj se ne gubi! Vezujući se za evanđeoski ulomak iz Ivanova evanđelja o čudu u Kani Galilejskoj, napomenuo je da kao što je Isus rastao pod njezinim srcem tako Ona čini da Isus raste u mojoj duši i da pretvara moju vodu u kvalitetno vino moje osobnosti. Pozvao je maturante da budu ‘Online s Isusom’ da budu s Njime trajno povezani u molitvi kako bi postigli cilj svoga života, a to je svetost. Kao primjer naveo je dvojicu velikana Crkve u Hrvata koji su pohađali, svaki u svoje vrijeme i na svoj način, Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te ostavili duboki trag svetosti u našemu narodu, a to su blaženi Alojzije Stepinac i blaženi Ivan Merz. Nadahnutu homiliju završio je molitvom koju su svi okupljeni zdušno ponavljali moleći s blaženim Alojzijem: “Obećajemo da ćemo Ti ostati vjerni i iskreni štovatelji. Vjerni dok budu žuborili potočići naši, šumile rijeke naše, dok se bude pjenilo sinje more naše. Vjerni dok se budu zelenile livade naše, dok su budu zlatile njive naše, dok se budu sjenile tamne šume naše, dok bude mirisalo cvijeće domovine naše!“

Po završetku dojmljive propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, križ, svijeću i maturantsku sliku želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine.

Na koncu misnog Slavlja riječi zahvale uputili su Matej Kristan Mirković, maturant godine NKG-a i Josip Čoklica, generalni duktor Sjemeništa isprepličući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod, sa željom blagoslovljene budućnosti, koja zajednički očekuje 99 maturanata ove drevne ustanove, a maturantica Manda Zrno predala je prigodni poklon predvoditelju Slavlja u znak zahvale za dolazak.

Po završetku euharistijskog slavlja okupljeni su nastavili druženje kod obiteljskoga stola u prostorima Sjemeništa uz hranu i piće.