U četvrtak, 31. svibnja  ove godine, sjemenišna zajednica Međubiskupijskoga sjemeništa na zagrebačkoj Šalati svečano je proslavila svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo. Kroz čitav tjedan trajale su probe za ovaj svečani dan, kitile su se euharistijske sjenice i uvježbavale pjesme kako bi što svečanije dočekali ovaj veliki blagdan.

U 11.00 sati započela je svečana sveta Misa koju je predvodio vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu, a koncelebrirali su prefekti vlč. Goran Bužak i vlč. Mato Malekinušić. Ljepoti slavlja pridonio je i naš sjemenišni zbor pod ravnanjem sjemeništarca Luke Celića, a orguljašku pratnju vršio je sjemeništarac Vedran Jakić. Sjemenišna asistencija pod ravnanjem dvojice ceremonijara: Filipa Šimunovića (sadašnjeg) i Timoteja Inkreta (dosadašnjeg), bila je opet na visini zadatka. Velik broj vjernika pristupio je sakramentu svete ispovijedi prije i pod svetom Misom, a djelitelj sakramenta pomirenja bio je naš rektor, vlč. Matija Pavlaković, koji je ujedno vršio i službu ceremonijara za vrijeme tijelovske procesije dvorištem Sjemeništa.

Vezujući se za evanđelje dana (Mk 14,12-16.22-26) u svojoj propovijedi vlč. Duhovnik između ostalog je naglasio:“Dostojno je i pravedno da i mi Boga stavimo u središte pažnje svoga srca! No, nerijetko se događa da čovjeku mnogo toga odvlači pažnju od Boga, da nismo pažljivi na Njegovu prisutnost, da čovjek uopće ne mari za Boga, ili da nedovoljno mari. Sveci su nam primjer prave ljubavi prema Bogu, oni su bili veoma pažljivi na Njegovu prisutnost, osobito u Presvetom Sakramentu Euharistije… Sv. Toma Akvinski veli nam da je jednoga dana za vrijeme sv. Mise vidio Gospodina našeg Isusa Krista. Ruke su Mu bile pune dragocjenog blaga koje je htio podijeliti, te mi, ako češće i pobožno pristupamo svetoj Misnoj žrtvi mnogo više milosti dobivamo nego obično i mnogo više sreće i blagoslova i u našim vremenitim stvarima. Stavimo danas Isusa u središte svoje pažnje, na Njega se fokusirajmo!“, zaključuje propovjednik.

Nakon svete Mise uslijedila je i tradicionalna tijelovska procesija dvorištem Sjemeništa, a najljepše ocjenjena priprema i uređenost euharistijske sjenice ove godine pripala je našim trećašima koji su se posebno iskazali za tu prigodu.

Po završetku euharistijskoga slavlja i tijelovske procesije, uslijedio je zajednički ručak sjemeništaraca, odgojitelja i dijela roditelja sjemeništaraca.