Na poziv mons. Ivana Miklenića, kanonika Prvostolnog kaptola zagrebačkog i glavnog direktora nakladničke kuće Glas Koncila u nedjelju, 03. lipnja ove godine, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvodio je s početkom u 11.00 sati misno slavlje IX. nedjelje kroz godinu, a ujedno i 51. vozočašće Majci Božjoj Jeruzalemskoj na Trškom Vrhu iznad Krapine.

Uoči početka turističke sezone na već spomenutom brežuljku po 51. puta upriličen je blagoslov vozača, putnika i automobila te molitva Crkve za sigurnost u prometu. Ujedno je to i najstarije molitveno – blagoslovno okupljalište vozača i motornih vozila u prekrasnom sakralnom i umjetničkom biseru Trškoga Vrha gdje svake prve nedjelje mjeseca lipnja Majka Božja Jeruzalemska okuplja svoje štovatelje i hodočasnike.

„Došli smo danas sa vapajem: „Želimo vidjeti Isusa“, a Marija je najsigurniji put ka Isusu. Došli smo danas razmatrati Božju riječ koja nam je upućena u ovoj devetoj nedjelji u nizu crkvene godine, ali i moliti za oprez u prometu; za susretljivost i strpljivost svih nas vozača te za spremnost na pomoć svakome tko je u nevolji.“, započeo je misno slavlje preč. Pavlaković pozdravljajući okupljeno mnoštvo te zahvaljujući na riječima pozdrava preč. Tomice Šestaka, župnika i dekana Krapinskog dekanata.

Uz preč. Pavlakovića na misnom slavlju sudjelovali su: mons. Ivan Miklenić i mons. Lovro Cindori, kanonici Prvostolnog kaptola zagrebačkog, preč. Tomica Šestak, župnik župe sv. Nikole biskupa u Krapini, fra Franjo Jurinec, gvardijan franjevačkog samostana u Krapini te časni gospodin Slavko Milaković, trajni đakon iz župe sv. Nikole biskupa u Krapini.

Tumačeći liturgijska čitanja IX. nedjelje kroz godinu (Pnz 5, 12-15; Ps 81; 2 Kor 4, 6-11; Mk 2, 23-3,6) preč. Pavlaković posebno se obratio vozačima te im poručio:“Dragi vozači! Vi danas, dolazeći ovdje, želite reći: „Gospodine, hvala Ti što si nam dao pamet, razum da možemo stvarati divna djela, između ostaloga i razna vozila, ali mi ne želimo upravljati tim vozilima bez Tvoje milosti, bez Tvoje prisutnosti, bez Tvoje zaštite. Zato smo došli ovdje!“ Već je tradicija da se uz blagoslov automobila vozačima za uspomenu dijeli sličica za vjetrobransko staklo s logotipom vozočašća: simbolom ribe s poznatom vjerničkom vozačkom porukom „SOS“ koja glasi: „Na cesti nikada ne valja biti sam, nikada čovjek nije sam, uvijek mora misliti na druge, odgovoran je za sve s kojima vozi. Ovaj znak ‘SOS’ izražava i zajedništvo u nevolji, želju da se pomoć uvijek pruži i da je se primi, upozorava svakoga da ljudi koji se u tim automobilima voze vjeruju, te žele odgovorno služiti ovim životom.“ Današnji blagoslov vozila nije samo pitanje blagoslova vozila kao pukog predmeta, nego je prije svega blagoslov onih koji upravljaju tim vozilima, a dobro zapamtite kako naš anđeo čuvar svakoga od nas čuva samo do brzine 120 km/h, iznad toga postoji opasnost da čujemo pjesmu U raj poveli te anđeli!“, zaključuje propovjednik.

Na koncu misnoga slavlja uslijedila je i prigodna tombola u organizaciji nakladničke kuće Glas Koncila, a mons. Miklenić i preč. Šestak sretnim dobitnicima podjelili su 10 različitih paketa poklona knjiga u izdanju već spomenute nakladničke kuće.

Po završetku euharistijskoga slavlja te ophoda oko čudotvornog oltara Majke Božje Jeruzalemske uslijedio je već tradicionalni blagoslov vozača i njihovih vozila nakon čega je zajedništvo nastavljeno kroz kulturni program i bogatu gastronomsku ponudu u organizaciji župe Krapina.