Prefekt Malekinušić predvodio proslavu svetkovine Presvetog Srca Isusova u istoimenoj sjemenišnoj bazilici

U petak, 08. lipnja, sjemenišna zajednica sa Šalate svečano je proslavila svetkovinu Presvetoga Srca Isusova kojoj je posvećena velika sjemenišna crkva unutar kompleksa Međubiskupijskoga sjemeništa.

Slavlje je započelo pobožnošću svete krunice i molitvom litanija Srcu Isusovu s početkom u 18.00 sati koje su predvodili sjemeništarci, a nakon toga uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Mato Malekinušić u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, a tijekom misnoga slavlja sakrament pomirenja posluživao je preč. Rektor.

Tumačeći liturgijska čitanja današnje svetkovine (Hoš 11, 1.3-4.8c-9; Ps Iz 12, 2-3.4b-6; Ef 3, 8-12.14-19; Iv 19, 31-37) prefekt Malekinušić, između ostaloga, je poručio:“Draga braćo i sestre! Na današnju svetkovinu Srca možemo si postaviti i pitanje kako ja promatram to srce? Često Bogu pristupamo samo kroz vapaje i molitvu da nam nešto treba, a vrlo rijetko izostaje hvala u našim molitvama tj. rijetko je naša molitva, molitva zahvale za silnu Božju ljubav koju On gaji prema nama. Postavimo si večeras pitanje:’Kako tu ljubav kojom Bog mene ljubi; kako je živim prema bližnjima?’ Često nemamo razumijevanja za bližnje… Lakše je mrziti, lakše je prekrižiti nekoga nego li mu podariti svoje vrijeme, svoje strpljenje, sebe samoga kao što to Isus čini. U predvečerje ove svetkovine, dakle jučer, čuli smo Isusov govor o dvije zapovijedi ljubavi i Njegovu poruku upućenu pismoznancu, ali i svima nama:’ Nisi daleko od kraljevstva Božjega!’ Da, dragi prijatelji, ako živimo po ljubavi nismo daleko od kraljevstva Božjega. Isus nam je u svojoj ljubavi darovao samoga sebe, u euharistiji se hranimo Njegovom ljubavlju; slobodan sam reći da u euharistiji se hranimo Njegovim srcem i molimo danas da nas ta hrana preobrazi; da preobrazi moje i tvoje srce brate i sestro… Na taj način svjedočimo Božju ljubav svojim bližnjima“, zaključuje propovjednik.

Po završetku misnoga slavlja uslijedilo je kratko euharistijsko klanjanje koje su sjemeništarci i odgojitelji upriličili na nakanu novih duhovnih zvanja te ujedno i molitvu za sve mladomisnike koji će ovih tjedana u različitim katedralama diljem naše domovine postati novi radnici u vinogradu Gospodnjem.

Isuse blaga i ponizna srca, učini srca naša po Srcu svome!