U srijedu, 13. lipnja ove godine, svečanim misnim slavljem s početkom u 18.30 sati, proslavili smo zaštitnika naše kripte, sv. Antuna Padovanskog, sveca čitavoga svijeta. Slavlje je započeto molitvom krunice u 18.00 sati koju su predvodili sjemeništarci. Za vrijeme molitve svete krunice te svete Mise bila je prilika za sakramenat svete ispovijedi, kojeg je djelio vlč. Duhovnik.

U zajedništvu sa djelatnicima, susjedima, prijateljima i dobročiniteljima sjemeništa, koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa. U koncelebraciji sudjelovali su: preč. Josip Starčević, rektor marijanskog svetišta u Novoj Rači te župnik u Nevincu, vlč. Mato Malekinušić i vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelji te bogoslov Ante Bojanić.

U nadahnutoj homiliji, govoreći o svetome Antunu, rektor je naglasio:” Sveti Antun je privlačan mnogima. Nešto čudesnoga, nebeskoga iz njega osvaja i vjernike i nevjernike, i stare i mlade, i učene i neuke… Bog je dao da smrtni čovjek u susretu s njim dotiče svetost. Zato pred svetim Antunom ostajemo zapanjeni, u divljenju; mnogi u dolasku u neku crkvu traže njegov lik, rado pohađaju crkve i svetišta njemu u čast… Svjedoče i nesvjesno čovjekovu duboku čežnju za svetošću. Da, braćo i sestre, svetost je punina ljudskoga i vjerničkoga življenja. Nasuprot svetosti, koja teži savršenosti, uviđamo kako je površnost previše uzela maha u svemu: površni smo u riječima, prosudbama, življenju, djelovanju. Koliko je relativiziranje i vrjednota i svetinja prisutno na svakom koraku, i u nas kršćana, u Crkvi, u društvu? Samo da se svi, koji se danas budu okupljali oko svetoga Antuna, na trenutak zaustave pred njim, te dopuste milosti da ih osvoji i uvede u tajnu i veličinu Antunove svetosti, pa donesu neku odluku za svoj bolji život, događala bi se preobrazba i nas i naših obitelji i društva. Zato se nemojmo tek trenutno nasladiti na svetosti, nego odlučimo postojanije i u vjeri koračati putem svetosti. … Kolike će danas molitve biti sricane i izricane, izrečene i nedorečene u prostodušnosti srca, popraćene mnogim osjećajima zanosa i suza, kajanja i povjeravanja! To je vrijedno i potrebno. U malo kojem danu u godini, kao na Antunovo, uzdižu se k nebu tolike molitve, vapaji, zahvale i prošnje. Tá, po bliskosti sa Svecem iz Padove osjećamo očinsku bliskost našega Boga s nama ljudima! Padovanski je Svetac u nama budi! I ponavljam: pohvalno je to! Molimo zato danas s vjerom i srcem! Ali, znajmo i zašutjeti i slušati: što nam, nakon naših riječi, Bog želi reći? Što nam sveti Antun zbori? Bit će manjkavo da nakon naših punih usta molitve zatvorimo usta svetome Antunu, jer njegov jezik nam želi govoriti mudrost Božju; neprolaznu mudrost o kojoj slušamo u Božjoj riječi.“, zaključuje propovjednik.

Ljepoti liturgije pridonijeli su sjemeništarci služenjem kod oltara, a zbor naših sjemeništaraca udružen sa zborom naših susjeda uzveličao je pjesmom slavlje našeg sjemenišnog suzaštitnika. Pri koncu svoje homilije, Rektor je, preporučajući svetome Antunu sve potrebe okupljenih vjernika, uskliknuo:“ Neka nam sveti Antun bude svjetionik, kompas u ovom vremenu, da se u obnovljenoj vjeri hrabro okrenemo putu Isusovu, putu njegova Evanđelja koje – znajmo! – jedino usrećuje i spašava i svijet i čovjeka – za vječnost; za Antunovo društvo; za slavu s Kristom Uskrslim i njegovim i našim dobrim Ocem na nebesima!“

Pri koncu misnog slavlja, Rektor je blagoslovio prisutnu djecu i mlade, jer tradicionalno se o ovome blagdanu blagoslivljaju djeca i ljiljani. Potom je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinjeli ljepoti ovoga slavlja.

Nakon svete Mise uslijedila je nogometna utakmica gdje su odgojitelji potpomognuti prijateljima sjemeništa izašli na “vrući šalatski teren” odigrati meč protiv reprezentacije sjemeništa. U prijateljskoj borbi i sportskom nadmetanju odgojitelji su i ove godine pobjedili sjemeništarce rezultatom 5:1. Nakon nogometne utakmice, mnogo smijeha i veselja, nastavilo se druženje uz hranu i piće.

Ovim slavljem svetoga Antuna Padovanskog, svećenika i crkvenoga naučitelja, završili smo još jednu školsku i vjeronaučnu godinu. Neka nam On pomogne u svim pothvatima koji nas očekuju kroz ljetne mjesece, kako bi spremno dočekali rujan i nove izazove u školi i sjemeništu.