Dana 10. kolovoza 2018. proslavljen nebeski zaštitnik vivodinske župe. Nakon pravog duhovnog osvježenja uz trodnevnice mladog krašićkog župnika, Ivana Vučaka, proslavili smo još jedan nebeski rođendan svetog Lovre. Rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, Matija Pavlaković, uz brojne svećenike predvodio je svečano misno slavlje za brojne domaće vjernike i hodočasnike.

On je kao osobni štovalac svetog Lovre u svojoj propovijedi istaknuo da se i sam napajao na duhovnosti našeg zaštitnika, a posebno za vrijeme studija u Rimu. Tako je i nas potakao da danas posebno razmišljamo o svetom Lovri koji je bio veseli darivatelj (2 Kor 9,6-10) upravljajući crkvenim dobrima i koji je bio zrno koje ne može dati roda ako ne umre (Iv 12,24-26). A s druge strane predočio nam je povijesne činjenice i okolnosti iz života mučenika Lovre kao i iz naše povijesti kada je Crkva bila sustavno proganjana radi materijalnih dobara, a i danas se ponavlja povijest samo iz jednog razloga: kako bi se umanjilo ili onemogućilo djelovanje Crkve.


„Bit kršćanstva je u nesebičnosti i ljubavi, jer Bog gleda kroz srce – a to je životom posvjedočio sveti Lovro te postao zrnom kako bi ovaj svijet učinio plemenitijim. Tu smo i mi pozvani na osobno propitivanje o našoj navezanosti na materijalno“ – naglasio je propovjednik „jer gdje nam je srce – tu nam je blago“. Na kraju propovijedi pozvao nas je da čujemo i shvatimo snagu zrna, iako je njegova cijena danas na tržištu vrlo niska pod utjecajem mnogih krivih ideologija. „Zahvaljujmo jedni za druge i molimo za zagovor svetog Lovre da se na Vivodini može umnažati radost – jer Bog ljubi vesela darivatelja“, završio je svoju propovijed rektor Pavlaković.

Preuzeto sa:

http://www.zg-nadbiskupija.hr/