U petak, 31. kolovoza ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu postalo je bogatije za devet novih sjemeništaraca koji započinju svoj srednjoškolski hod u ovoj drevnoj ustanovi koja brine za odgoj i formaciju svećeničkih kandidata u dobi od 13 do 18 godine života.

U ranim popodnevnim satima počele su pristizati obitelji kandidata, a dobrodošlicu su im iskazali rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, duhovnik vlč. Petar Mlakar i odgojitelj vlč. Goran Bužak u zajedništvu sa duktorima: Filipom Šimunovićem, Alenom Husnjakom i Hrvojem Havličekom. Novi sjemeništarci su: Dario Barjaktari, Tomislav Bernić, Mislav Božić, Emanuel Frankol, Ratimir Karlović, Ivan Leško, Leon Levačić, Krunoslav Lukšić i Marko Pratljačić. Jedan od njih kandidat je Đakovačko – osječke nadbiskupije, po dvojica su kandidati iz Varaždinske i Sisačke biskupije, a ostala četvorica kandidati su za Zagrebačku nadbiskupiju.

Nakon smještaja i okrijepe uslijedila je zajednička sveta Misa u sjemenišnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog, koju je predvodio rektor sjemeništa u kocelebraciji sa odgojiteljima. Po završetku svete mise uslijedila je zajednička večera, a potom roditeljski sastanak kojeg je predvodio prečasni rektor dok je duhovnik, vlč. Mlakar imao susret sa samim sjemeništarcima izlažući im duhovni program i život u sjemeništu. Oko 21.00 sat uslijedio je i najteži dio, a to je “rastanak” roditelja i sjemeništaraca gdje je bila prisutna i poneka suza sa obje strane.  Kroz subotu i nedjelju naši prvašići upoznavali su se sa sjemenišnim prostorijama, pravilnikom života u sjemeništu, sjemenišnim i školskim obavezama, a usto imali su i mogućnost sportskih aktivnosti, šetnje gradom Zagrebom te su zajedno sa duhovnikom i duktorima posjetili poznato zagrebačko Marijansko proštenište u Remetama.

Međubiskupijsko sjemenište novu sjemenišnu godinu 2018./2019. dočekuje sa 37 sjemeništarca (9 prvaša, 6 drugaša, 10 trećaša i 12 maturanata).


Novi početak preporučamo zagovoru naše Nebeske Majke Marije i svetoga Josipa, njezina zaručnika.