U ponedjeljak, 03. rujna ove godine, nova školska i vjeronaučna godina 2018./2019., započeta je euharistijskim slavljem i zazivom Duha Svetoga u isusovačkoj bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici za učenike, profesore i djelatnike Tehničke škole u Zagrebu.

Sv. Misu predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u koncelebraciji sa domaćim župnikom, o. mr. Ivanom Matićem, DI.

Na početku misnoga slavlja preč. Rektor pozdravljajući okupljene ustvrdio je: “Na početku nove školske godine u radosti Kristova mira i ljepote euharistijskoga slavlja pozdravljam cijelu sabranu obitelj Tehničke škole u Zagrebu, a danas posebno vas, dragi učenici i učenice, s vašim profesorima, profesoricama i djelatnicima Škole. Ovo slavlje prvoga dana škole već odražava posebnost naravi i ozračja Tehničke škole Zagreb – ovdje se uči, raduje novim spoznajama, raste u osposobljavanju duha, uma i srca, pri čemu je sve što činimo prožeto molitvom. A što ima ljepše, što je veće nadahnuće za život jedne škole od spoznaje da nastavnici mole za svoje učenike i da učenici mole za svoje nastavnike, tražeći dobro i slijedeći Božje putove u ljubavi prema bližnjima? Takvim pristupom lakše se usvajaju spoznaje, ništa nije preteško i svaki uloženi napor ima smisla.”

Razlamajući Božju riječ uzetu iz Pavlove poslanice Korinćanima te Lukina evanđelja (usp. 1 Kor 2, 1-5; Lk 4, 16-30) preč. Pavlaković je, uz ostalo, naglasio: “Čuli smo kako apostol Pavao, koji je pred sobom imao sjajne mogućnosti, savršenu karijeru; visoko obrazovan; odrastao u židovstvu, poznavatelj grčke i rimske kulture, predodređen, kako se danas običava reći, da bude uspješan…, a on ipak piše da sve smatra bezvrijednim, bez Isusa Krista. Mogli bismo reći da to i nije neki poticaj za učenje. Upravo suprotno, dragi mladi. Njegovo obrazovanje, njegova pripremljenost, sredstva koja je stekao učeći, omogućila su da se Bog njime posluži i da Božju riječ proširi do svih dijelova tada poznatog svijeta. Važno je da ne zamijenimo sredstvo i cilj. Znanje nije sebi svrha, ako nema ljubavi kojom život postaje životnijim. Kultura koja teži za znanjem bez odnosa s bližnjima odumire ili se pretvara u besplodnost, a ponekad i u nasilje. U ovoj školi, uz sve njezine poteškoće, središte uvijek treba biti Krist, a po njemu čovjek zahvaćen Božjom ljubavlju. I osobno se radujem, dok vas gledam u ovoj dragoj mi bazlici, sjećajući se svojih pitanja, odaziva, nesigurnosti onoga vremena i iznad svega čudesne sigurnosti koja dolazi od Gospodina te čeka da joj se danas otvorite”, zaključuje propovjednik.

Završavajući svoju propovijed okupljene profesore, učenike, odgajatelje i djelatnike Tehničke škole u Zagrebu preč. Rektor sjemeništa je pozvao: “Iskoristite dar koji vam je dan; i budite dar drugima. Uvijek svemu pristupajte sa zahvalnošću i nemojte ostati na površini. Velika prijetnja našemu društvenome životu jest upravo površnost. Škola vam daje preduvjete da ponirete u dubinu. Na tom putu s vama i za vas molim.”

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem i liturgijskim pjevanjem, budući da desetorica sjemeništaraca su ujedno i polaznici Tehničke škole – Zagreb.

Po završetku misnoga slavlja, a prije završnoga blagoslova, župnik Matić zaželio je svima sretan početak nove školske i vjeronaučne godine kako bi Gospodin svojom blizinom pratio i blagoslovio učenike, profesore i djelatnike Tehničke škole, a roditeljima i odgojiteljima udijelio strpljivost i brižnost u služenju mladima koji traže uzore svojih života.