Hodočašće mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu okupilo je u subotu 8. rujna oko 1300 mladih iz 63 župe naše mjesne Crkve.

Na svoje hodočašće, koje je ove godine pod geslom „Meni je živjeti Krist, a umrijeti dobitak!“ (Fil 1,21) u znaku 120. obljetnice rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. obljetnice njegova proglašenja blaženim, mladi su predvođeni povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije vlč. Ivanom Valentićem krenuli posebnim hodočasničkim vlakom sa zagrebačkog Glavnog kolodvora do Zlatar Bistrice, odakle su nastavili put pješice do bistričkog Svetišta.

Po dolasku u Svetište mladi su hodočasnici sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodio vlč. Valentić u zajedništvu sa šesnaestoricom svećenika.

U svojoj je homiliji vlč. Valentić podsjetio da premda danas slavimo rođendan naše Majke Marije, Crkva nam u evanđelju govori o Isusovu rođenju. To je ono što Marija uvijek radi: usmjerava na svog Sina. Evanđelje kaže da Marija često nije razumjela što joj se događa u životu. Baš kao i njezin, i naš je život pun pitanja – kazao je vlč. Valentić, ističući da je svatko od ovdje okupljenih mladih s nekom nakanom došao u bistričko svetište.

 

Hodočašće je slika života, nastavio je vlč. Valentić, no ako imate cilj prema kojem idete, onda nije nikakav problem hodati.

To ne znači da neće biti kušnji, ali one su tu da te jačaju, da vidiš kako te Bog pripremao na nešto ljepše. Marija nije postavljala pitanje zašto se to baš njoj događa, već gdje je Bog vodi, što joj time želi poručiti – naglasio je.

Na kraju svoje homilije kao primjer predanja Gospodinu istaknuo je blaženog Alojzija Stepinca, koji bi toliko puta posustao u svom trpljenju da nije živio s Gospodinom. Blaženi Alojzije nas uči da je Bog veći od naših planova – zaključio je vlč. Valentić.

Nakon mise, mladi su se okupili u šatoru gdje su se pjesmom i plesom pripremali za doček hodočasnika koji su rano jutros put Marije Bistrice krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u 5 ujutro te iz Čučerja i Sesveta.

Mladi su ujedno imali prigodu i za svetu ispovijed.

Prvi dan hodočašća mladih Zagrebačke nadbiskupije u Mariju Bistricu završio je službom svjetla koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te cjelonoćnim klanjanjem pred Presvetim oltarskim sakramentom.

U nedjelju 9. rujna mladi će zajedno s hodočasnicima grada Zagreba koji se u Mariji Bistrici nalaze na 287. zavjetnom hodočašću prisustvovati euharistijskom slavlju koje će u 11 sati predvoditi kardinal Bozanić.

__________________________

U 18.30 sati mladi su kod kapele sv. Ladislava dočekali hodočasnike grada Zagreba koji sudjeluju na 287. zavjetnom hodočašću u Mariju Bistricu. Oni su put bistričkog svetišta krenuli iz tri smjera: iz zagrebačke katedrale u 5 ujutro te iz Čučerja i Sesveta.

U Bazilici Majke Božje Bistričke pozdravio ih je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić te ih pozvao da svaku večer prije spavanja kao vjernici posvijestimo sebi da imamo dobrog Boga jer nam to Marijin život pokazuje.

S vjernicima Grada Zagreba hodočastio je i zagrebački pomoćni biskup mons. Ivan Šaško, koji je u kapelici Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata predvodio euharistijsko slavlje.

Preuzeto sa: www.zg-nadbiskupija.hr