U petak, 14. rujna ove godine, župa Uzvišenja Svetoga Križa u Kravarskom svečano je proslavila dan župe.

Na poziv vlč. Siniše Blatarića, novoimenovanog župnika već spomenute župe, koji je inače svećenik Varaždinske biskupije, misno slavlje u 11.00 sati predslavio je vlč. Petar Mlakar, duhovnik Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, a u koncelebraciji sudjelovali su i svećenici Pokupsko-vukomerečkog dekanata Sisačke biskupije.

U svojoj homiliji vezanoj uz blagdanska liturgijska čitanja (Br 21,4-9; Fil 2,6-11; Iv 3,13-17) vlč. Mlakar između ostalog je naglasio: „Danas želimo iznova usmjeriti pogled svoga srca na Krista na križu, uputiti Mu zahvalni pogled svoje vjere i ponovno ga priznati kao svoga spasitelja… I zato dolazimo pred Isusa u svojoj osobnoj molitvi, i ovdje u zajedničkoj, u sv. Misi, da upremo svoj pogled u Njega raspetog i uskrslog i da primimo snagu za život i nošenje svog vlastitog križa. Zašto nam je potreban križ? Ne bili nam bilo lakše ići kroz život bez križa? Patnja nas vodi k Bogu, ona nas pročišćuje, ona nas zapravo uzdiže. U svakom križu skriven je blagoslov i što je teži križ, veći je blagoslov skriven u njemu“, zaključuje propovjednik.

Na koncu svoje propovijedi vlč. Duhovnik ohrabrio je okupljeno mnoštvo ovim riječima: „Po križu koji s Isusom nosimo, On nas čisti od svakoga otrova, On našu dušu posvećuje i uzdiže, zato prigrlimo svoj križ, nosimo ga odlučno i jednom ćemo stići u vječnu radost i slavu neba.“

Ljepoti slavlja doprinijeli su i sjemeništarci maturanti: Aron Čeke i Emanuel Bukovec koji su, svaki na svoj način, progovorili o duhovnom pozivu i životu u Sjemeništu te pozvali okupljene vjernike da mole za nova i sveta duhovna zvanja.

Na koncu svete Mise domaći župnik zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a radost zajedništva nastavljena je i oko obiteljskoga stola u prostorima župne kuće.