“Duhovni poziv je radost življenja s Bogom!”

U ponedjeljak, 17. rujna ove godine, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je prvoga u nizu župnikâ koji nastavljaju prošlogodišnji projekt, vezan uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca svim članovima sjemenišne zajednice.

Vlč. Ivica Gladoić, župnik župe sv. Franje Ksaverskog iz Kozarevca (Varaždinska biskupija) rado se odazvao pozivu preč. Rektora da na početku nove školske i vjeronaučne godine posvjedoči o svom duhovnom pozivu.

Vlč. Ivica je u razdoblju od 2005. do 2009. bio sjemeništarac, a za svećenika Varaždinske biskupije zaređen je 2015. godine. Od 2017. upravlja župom sv. Franje Ksaverskog u Kozarevcu te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Hrvoja Havličeka. Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. Gladoiću bili su preč. Matija Pavlaković, rektor i vlč. Petar Mlakar, duhovnik u sjemeništu.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu vlč. Gladoiću te izrazio zahvalnost što je, usprkos mnogih župničkih obveza, pronašao vremena pohoditi sjemenišnu zajednicu.

U svojoj homiliji vlč. Ivica pokušao je povezati evanđelje dana (Lk 7,1-10) sa svojim duhovnim pozivom kazavši: “Dragi dečki! Dolazim iz pitomog zagorskog kraja, iz župe Petrijanec nedaleko od Varaždina, gdje sam kao mali dječak započeo svoje duhovne korake zahvaljujući svojoj obitelji, a na poseban način svojoj pobožnoj baki. Kao mali volio sam se „igrati“ svećenika i radost ministriranja pratila me je kroz čitavo osnovnoškolsko obrazovanje. Od malena sam znao da ću postati svećenik i danas stojeći pred vama mogu reći onu rečenicu koju ste, vjerujem, više puta čuli, a glasi – Lijepo je biti svećenik! Trudite se u ovom vremenu iskoristiti maksimalno svoje potencijale, tijekom sv. Mise promišljajte o tome na što vas Bog poziva i trudite se da uvijek budete pošteni ljudi, odgovorni i da živite ideale koje vam ovo sjemenište nudi, a to je radost življenja s Bogom. Uvijek će biti problema i poteškoća, razočaranja i životnih padova, ali ako s pouzdanjem slijedite Božji poziv ništa neće biti teško“, zaključuje propovjednik.

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je vlč. Gladoiću na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu, kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništarca prvaša, Marka Pratljačića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za 15. listopada ove godine.