„Od svih putova što vode u nebo, meni se čini najkraćim, najlakšim i najpouzdanijim onaj kojim čovjek ide ispunjavajući svoje obične dužnosti.“ – Časni sluga Božji Petar Barbarić

U razdoblju od 5. do 8. listopada ove godine održane su godišnje duhovne vježbe sjemeništaraca Međubiskupijskog sjemeništa iz Zagreba u Šibeniku – gradu Petra Krešimira IV., a voditelj duhovnih vježbi bio je o. Mirko Nikolić, DI – superior isusovačkog Doma duhovnih vježbi u Opatiji.

U petak, u popodnevnim satima, sjemeništarci su se uputili autobusom prema Šibeniku, zajedno s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom te vlč. Goranom Bužakom, prefektom sjemeništaraca. Bila je velika promjena iz urbana mjesta i ubrzane svakodnevice doći u mir morskog podneblja, no prilagodba nije trajala dugo. Po dolasku u Šibenik, sjemeništarce i odgojitelje dočekao je voditelj duhovnih vježbi te srdačno osoblje Katoličkog školskog centra. Nakon smještaja po sobama uslijedila je večera, a zatim molitvom “Veni Creator Spiritus”, zazvali su vodstvo Duha Svetoga i započeli s duhovnim vježbama. U uvodnom nagovoru pater Nikolić potaknuo je okupljene na ozbiljno pristupanje duhovnim vježbama, kako bi se u njima doista susrelo Boga i samoga sebe te primilo novo svjetlo i snaga za život.

U subotu, otvorena duha za Božju riječ, krenuli su daljnjim putem duhovnih vježbi. Dan je započeo molitvom Časoslova, a kroz cijeli dan sjemeništarci su se trudili održavati šutnju, kako bi mogli postići veću sabranost. U jednom od nagovora pater je, izlažući život Petra Barbarića, poručio okupljenim sjemeništarcima: „Trebamo se zagledati u časnog slugu Božjeg Petra Barbarića, on nam je blizak, jer, kao i vi, bio je sjemeništarac. Zagledani u njega kao primjer trebamo raditi na sebi… Svjedoci koji su ga poznavali kažu da Petar nikada nije prekršio nijedan sjemenišni propis! Zatim, toliko je cijenio školu da je jednog dana kroz oluju pošao put škole i bio je jedini učenik toga dana koji je došao u školu. Dragi sjemeništarci, imamo li mi toga duha? Zašto ponekad imamo sklonost bježati od naših obaveza? Petar je bio uredan i marljiv, a nadasve pobožan, i često je znao reći da bi radije umro nego uvrijedio Isusa. Prepoznaje li se i u meni da ću doista raditi na slavu Božju? Jesam li potpuno uronjen u Božju prisutnost?“, poticao je na razmišljanje voditelj.

Toga dana pater Nikolić sjemeništrace je poučio i metodi kršćanske meditacije, što je bilo posebno zanimljivo i korisno. Nadalje, uslijedilo je pokorničko bogoslužje te prilika za pristupanje sakramentu Pomirenja. Naravno, sjemeništarci nisu zaboravili na nebesku Majku Mariju pa su, budući da je mjesec listopad na poseban način posvećen pobožnosti prema Bogorodici, izmolili svetu krunicu i lauretanske litanije. Kako je bila prva subota u mjesecu, moleći krunicu i slaveći svetu Misu posebno su molili na nakanu za duhovna zvanja u čitavoj Crkvi te za njihovu ustrajnost na putu prema svećeništvu. Dan su završili klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U nedjelju su dan započeli jutarnjom molitvom i svetom Misom, a u nagovorima tog dana voditelj je poticao sjemeništarce na razmišljanje kroz primjer života Blažene Djevice Marije i osobito o. Ante Gabrića, velikog hrvatskog Isusovačkog misionara u Indiji. Njegove misli o svećeništvu i molitve koje je iz dubine srca upućivao Gospodinu ogrijale su srca okupljenih.

Duhovne vježbe završile su u ponedjeljak, nakon završnog nagovora o Isusu Kristu koji je Put, Istina i Život, i koji svakoga pita: „Tko sam ja za tebe?“ Voditelj je okupljene sjemeništarce potaknuo da svakog dana podaju Isusu odgovor na to pitanje. Nakon svečane svete Mise i Te Deuma uz objed zahvalili su voditelju duhovnih vježbi te njemu i osoblju Centra uručili prigodne poklone koje je za tu prigodu pripremio preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa, koji je zbog ranije preuzetih obaveza morao ostati u Zagrebu. Na povratku kući kratko su posjetili centar Šibenika te katedralu svetog Jakova, a nakon šetnje gradom uputili se na put prema Šalatskom brijegu.