Pod geslom „U krilu Crkve sveopće“ oko tri tisuće vjernika, predvođenih s oko 180 svećenika, hodočastilo je u četvrtak, 11. listopada 2018. u  katedralu – manju baziliku sv. Petra u Đakovu na zajedničko zahvalno euharistijsko slavlje povodom 10. obljetnice utemeljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, sjećajući se dana kada je papa Benedikt XVI. 18. lipnja 2008. godine u zajedništvo nove Metropolije povezao Đakovačko-osječku nadbiskupiju te Požešku i Srijemsku biskupiju.

Nakon zborovanja svećenika Đakovačko-osječke crkvene pokrajine u Staroj Gradiški te hodočasničkih slavlja na Tekijama u Srijemskoj biskupiji i Pleternici u Požeškoj biskupiji, središnja proslava održana je u Đakovu, sjedištu nadbiskupije i metropolije. Slavlje je započelo svečanom procesijom od Nadbiskupskog doma do đakovačke prvostolnice, gdje je svečanim euharistijskim slavljem predsjedao nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama, iz Državnoga tajništva Svete Stolice.

Nakon ulaznog ophoda mons. Janusz Blachowiak, tajnik Apostolske nuncijature u RH, pročitao je Dekret Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, kojim se sv. Ćiril, monah i Metod, biskup, potvrđuju zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine. U dekretu kojega potpisuje Robert kard. Sarah, prefekt Kongregacije, navedeno je kako svećenstvo i vjernici Đakovačko-osječke crkvene pokrajine s naročitom i postojanom pobožnošću časte svetog Ćirila i Metoda, te je stoga nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, uz opću suglasnost, u zajedništvu s drugim biskupima pokrajine, valjano odobrio izbor svetog Ćirila, monaha, i Metoda, biskupa, za zaštitnike navedene crkvene pokrajine.

– Pismom od 30. kolovoza 2018. nadbiskup Hranić usrdno je zamolio da se taj izbor i odobrenje potvrdi prema Odredbama o postavljanju Zaštitnika. Slijedom toga, Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, snagom ovlasti koje joj je podijelio vrhovni svećenik FRANJO, nakon što je sve navedeno pažljivo razmotrila, utvrđuje da su izbor i odobrenje doneseni u skladu s pravnim propisima, prihvaća molbu te SVETOG ĆIRILA, MONAHA, I METODA, BISKUPA, potvrđuje ZAŠTITNICIMA PRED BOGOM ĐAKOVAČKO-OSJEČKE CRKVENE POKRAJINE sa svim pravima i liturgijskim povlasticama, u skladu s odredbama koje iz njih proizlaze, stoji među ostalim u dekretu potpisanom 18. rujna 2018. godine.

Prigodan pozdrav potom je uputio nadbiskup metropolit đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić, ističući kako smo u ovom slavlju obdareni dvostrukim darom. Kao prvi dar istaknuo je potvrdu slavenskih apostola i prosvjetitelja sv. Ćirila i sv. Metoda zaštitnicima Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, rekavši kako zahvaljujući duhovnoj baštini i svom geografskom položaju, zbog svoje prvostolnice posvećene „jedinstvu Crkava“, a sada i zbog dara nebeskih zaštitnika, sv. Ćirila i Metoda, koje časte i Zapadna i Istočne Crkve, svećenici i vjernici triju biskupija ove crkvene pokrajine osjećaju svojom i jednu veliku zadaću – graditi mostove pomirenja, povjerenja i zajedništva između Katoličke Crkve i Srpske Pravoslavne Crkve. Iskrena suradnja i dijalog Crkava može i treba biti pozitivan izazov i nositeljima vlasti u njihovoj zadaći rješavanja političkih i drugih otvorenih pitanja između hrvatskoga i srpskoga naroda, sve na dobrobit mira i konstruktivne suradnje narodâ u Europi i svijetu, rekao je nadbiskup Hranić.

„Istodobno, kao drugi dar, s nama je predsjedatelj ove euharistijske molitve hvale, nadbiskup mons. Paul Richard Gallagher, tajnik za odnose s državama u Državnom Tajništvu Svete Stolice“, rekao je nadbiskup Hranić, zahvaljujući mons. Gallagheru za ovaj posjet koji „predstavlja i osobito očitovanje smještenosti naše crkvene pokrajine ‘u krilu Crkve sveopće’ te našega zajedništva s Apostolskom Stolicom sv. Petra, tj. sa Svetim ocem, papom Franjom“. Nadbiskup je potom pozdravio mons. Giuseppea Pinta, apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, kojemu je ovo bio prvi posjet Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, kardinala Josipa Bozanića, mons. Želimira Puljića, predsjednika te sve ostale prisutne nadbiskupe i biskupe Hrvatske biskupske konferencije i Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda, među njima na osobit način prvog metropolita ove crkvene pokrajine, mons. Marina Srakića, domaćega nadbiskupa u miru te biskupe sufragane: mons. Antuna Škvorčevića, požeškog biskupa i mons. Đuru Gašparovića, srijemskog biskupa.

Pozdravljajući sve vjernike, svećenike i redovnike iz njihovih biskupija, dionike ovoga slavlja, nadbiskup je uputio pozdrav preosvećenom gospodinu Heruvimu, episkopu osječko-poljskom i baranjskom te preuzvišenom gosp. Petru Szennu, biskupu Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH s članovima pratnje, prisutnim ocima provincijalima i sestrama provincijalkama, svim svećenicima, redovnicima, redovnicama, bogoslovima, sjemeništarcima, redovničkima kandidaticama i kandidatima, okupljenim vjernicima i hodočasnicima, članovima Nadbiskupijskoga zbora mladih, prisutnim gradonačelnicima i drugim predstavnicima građanskih vlasti te je zamolio mons. Gallaghera da započne euharistijsko slavlje.

Prigodnu homiliju mons. Gallaghera na hrvatskom jeziku pročitao je mons. Vladimir Dugalić. Izražavajući radost zbog slavljenja euharistije u đakovačkoj prvostolnici, mons. Gallagher iskazao je čast i radost što može prenijeti pozdrav i blagoslov pape Franje, koji je duhovno blizak hrvatskomu narodu, a na osobit način ovome kraju, gdje je rat devedesetih godina donio nemale patnje.

„Radosna obljetnica koju slavimo, deset godina od ustanovljenja Đakovačko-osječke crkvene pokrajine, pruža mi priliku zahvaliti Gospodinu zajedno s vama, te izbliže upoznati ovu mjesnu Crkvu i s vašim dragim nadbiskupom podijeliti radosti i izazove koji prate njegovu pastirsku brigu. Iz riječi koje mi je uputio mogu naslutiti da je zajednica Đakovačko-osječke nadbiskupije živa stvarnost, bliska osobama i obiteljima, napose onima koji trpe posljedice prijašnjih ili sadašnjih poteškoća“, rekao je mons. Gallagher, pozdravljajući okupljene mlade vjernike.

„U ovom trenutku moje misli spontano idu i do svih onih mladih u ovoj regiji koji se susreću poteškoćama u pronalaženju radnoga mjesta pa su često prisiljeni na odlazak u tuđinu kako bi mogli postići ekonomsku samostalnost te mogli zasnovati obitelj. Želimo ih podržati molitvom da uspiju ostvariti svoje snove. U spomenu pred Gospodinom ne želimo zaboraviti ni sve one mlade živote koji su pali na bojištima besmislenih ratova. U mislima prigibamo svoja koljena na njihovim grobovima, zajedno s njihovim majkama i očevima, moleći za njih vječni pokoj i utječući se Bogu za hrabrost u ostvarivanju konkretnih koraka praštanja i pomirenja“, kazao je nadbiskup Gallagher te, izražavajući zadovoljstvo, objavio kako je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenata potvrdila svetoga Ćirila i Metoda za zaštitnike Đakovačko-osječke crkvene pokrajine.

Prisjetio se biskupa J. J. Strossmayera, koji je prije 140 godina katedralu posvetio „jedinstvu Crkve” te koji je kao nasljeđe, ali i kao zadaću budućim naraštajima, ostavio ekumenizam i dijalog, vrednovanje i poštivanje drugih religija i kultura, i sjemenja istine i dobrote što ih one u sebi nose. Također je podsjetio kako se ove godine obilježavaju i druge dvije značajne obljetnice: 120. obljetnica rođenja kardinala A. Stepinca i 20. obljetnica njegova proglašenja blaženim.

Okupljenim vjernicima mons. Gallagher nadalje je govorio je o Kristovoj ljubavi kao neizostavnom polazištu kako bi mogli uočiti ono što nas ujedinjuje i drži zajedno, više od svega onoga što nas razlikuje i odvaja, i kako bismo mogli razvijati naume mira koji otvaraju put praštanju i pomirenju. Sabranim vjernicima posvijestio je kako kršćanin, rasvijetljen Isusovom riječju, može sijati djela ljubavi, blagosti, milosrđa, čistoće srca, mira, vedrine, pa i u vrijeme patnje… jer upravo tim djelima ljudi bivaju potaknuti da slave Oca nebeskoga.

Zaključujući homiliju, Crkvu đakovačko-osječku preporučio je Djevici Mariji, „da svojim majčinskim zagovorom podupire nastojanja svih onih koji se trude biti ‘sol’ i ‘svjetlo’ kako bi svijetu svjedočili evanđelje ljubavi i mira“.

Nakon pričesti generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić podsjetio je na važnost sinodskog hoda i 10. obljetnice dokumenta „Izjave i odluke Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske“ te je pozvao okupljene da zajednički izreknu Molitvu krsnog poziva.

Kao nekadašnji metropolit i ovoga dijela tadašnje Hrvatsko-slavonske crkvene pokrajine, okupljenima se obratio kardinal Josip Bozanić, radosna srca čestitajući 10. obljetnicu postojanja ove najmlađe hrvatske crkvene pokrajine. „S radošću mogu posvjedočiti da smo mi biskupi naše tadašnje Hrvatsko-slavonske metropolije na svojim sastancima u više navrata o tome odgovorno raspravljali i svesrdno se zauzeli za Đakovačko-osječku metropoliju, koju je 18. lipnja 2008. godine uspostavio papa Benedikt XVI., a koja je pružila preduvjete za bolje djelovanje Katoličke Crkve u istočnom dijelu Hrvatske i uopće u hrvatskom narodu na tim prostranim slavonskim i srijemskim ravnicama. Kada se Crkva bolje organizira u jednom svom dijelu, raste i jača milosno zajedništvo opće Crkve“, rekao je kardinal Bozanić.

Podsjetio je na još jednu važnu godišnjicu. „11. listopada prije 72 godine na komunističkom sudu u Zagrebu, u montiranom procesu, izrečena je sramotna presuda zagrebačkom nadbiskupu i tada našem zajedničkom metropolitu kardinalu Alojziju Stepincu i time je započeo mučenički križni put našega Blaženika. Vi ste, dragi vjernici Đakovačko-osječke nadbiskupije, predvođeni vašim pastirima, 3. ožujka ove godine zahvalili Bogu za svjedočanstvo svetosti blaženoga Alojzija kada ste u velikom broju hodočastili na Stepinčev grob u Zagreb te u zagrebačkoj Prvostolnici molili njegov zagovor i nebesku pomoć“, rekao je Kardinal, dodavši kako je blaženi Alojzije i za nas danas jasno uporište kako izdržati i ostati u vlastitoj Domovini. „Molimo ga za naše obitelji, posebno za djecu i mlade, molimo za boljitak života u našoj plodnoj Slavoniji“, zaključio je kardinal Bozanić, preporučujući sve okupljene nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, svetog Petra prvaka apostola i blaženog Alojzija Stepinca, svjedoka čiste savjesti.

Prije završnog blagoslova otpjevan je himan „Tebe Boga hvalimo“, a nakon svečanog blagoslova okupljeni puk otpjevao je hrvatsku himnu „Lijepa naša domovino“. Nakon misnog slavlja članovi Folklornog ansambla Brod ispred katedrale su zasvirali i započeli slavonsko kolo, u kojemu su radosno zaplesali i zapjevali brojni hodočasnici.

Uz spomenute mons. Gallaghera, kardinala Bozanića, mons. Pinta, mons. Želimira Puljića, mons. Hranića, mons. Srakića, mons. Gašparovića, mons. Škvorčevića te mons. Blachowiaka, suslavili su mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup metropolit beogradski, mons. Ivan Penzes, biskup subotički, mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski, mons. Nikola Kekić, vladika križevački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski, mons. Ivica Petanjak, biskup krčki, mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij u RH, mons. Zdenko Križić, biskup gospićko-senjski, mons. Ladislav Nemet, biskup zrenjaninski, mons. Mijo Gorski, pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, mons. Giovanni Gaspari, Odsjek za odnose s državama Državnog tajništva, mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa i ravnatelj Hrvatske katoličke mreže, preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu; potom provincijali: o. Dalibor Renić DI, provincijal Hrvatske pokrajne Družbe Isusove, fra Ilija Vrdoljak, OFM, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda te fra Ivo Martinović, TOR, provincijal Hrvatske franjevačke provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša.

Liturgijsko pjevanje zajednice predvodio je združeni Nadbiskupijski zbor mladih, pod dirigentskom palicom Želimira Sušića, prof., te uz orguljsku pratnju bogoslova Brune Diklića. U liturgijskoj asistenciji bili su bogoslovi đakovačkog Bogoslovnog sjemeništa, pod vodstvom ceremonijara mons. Luke Strgara. Ceremoniju liturgijskog slavlja te molitvenu pripravu osmislio je i predvodio generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić.

Doprinos proslavi dali su vjernici iz brojnih župa Metropolije: cvijeće nadbiskupu Gallagheru predali su Ivan Nekić i Josipa Vidaković, članovi FAB-a iz Slavonskog Broda, čitanja su čitali Gordana Grizelj iz Župe Đakovo 1 i s. Terezija Rukavina, novakinja Milosrdnih sestara Sv. Križa, psalmist je bio Jure Smajić iz župe Osijek 3, a evanđeoski odlomak navijestio je trajni đakon vlč. Ivan Tutiš iz Tovarnika. Nakane molitve vjernika izrekli su Antun Kovačić iz Župe Osijek 1, Miroslav Černoga iz Župe Donji Miholjac, Anita Vrček iz Župe Bilje, Darko Lanšćak iz Župe Bl. A. Stepinca u Virovitici (Požeška biskupija) te Vedran Herceg iz Župe Vinkovci 1.

Osim euharistijskih darova, koje su u prikaznoj procesiji prinijeli ministranti, bogoslovi i vjernici odjeveni u narodne nošnje, prikazani su i znakoviti darovi: plodove zemlje prinijeli su Josip Andraković iz Župe Šumeće i Marija Mikić iz Župe Kaniža, odjeveni u narodne nošnje; katehetske priručnike prinijeli su vjeroučitelji Ivan Rakonca iz Župe Đakovo 2 i s. Marta M. Kovačević, a misnicu – relikviju 2. stupnja sv. Ivana Pavla 2. prinijeli su Ana i Miroslav Kraštek iz Župe Osijek 7.

Pola sata prije misnog slavlja, u katedrali je započela pobožnost sadržana od zajedničke molitve, pjesme, kratkog razmatranja te poticaja za zdušno sudjelovanje u misnom slavlju. Priprava je počela pjevanjem popijevke „U slavu Svetog Srca“. Povezujući pobožnost s ljubavlju i srdačnim osjećajem za narodno zajedništvo, u molitvi na spomen brojnih pojedinaca koji su se ugradili u bremenitu povijest naroda i Domovine, zapjevana je pjesma „Život svoj prikazujemo Bogu“. U ozračju mjeseca listopada pjevani su zazivi Blaženoj Djevici Mariji, spominjući se marijanskih svetišta s područja Metropolije. Također su pjevane i biblijske pohvale iz tzv. Hallel-psalama (113-118), a pobožnost je zaključena zazivima svetima, osobito nebeskim zaštitnicima biskupija i katedralnih crkava Đakovačko-osječke metropolije.

Preuzeto sa: www.djos.hr