U četvrtak, 18. listopada ove godine, u podravskoj župi Kalinovac, svečano je proslavljen zaštitnik župe – sveti Luka, evanđelista.

Na poziv preč. Mladena Gorupića, župnika u istoimenoj župi te dekana Đurđevačkog dekanata, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 11.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa domaćim župnikom i još desetak svećenika koji su na ovo Slavlje pristigli sa svojim župljanima hodočasnicima.

Proslavi blagdana sv. Luke evanđelista prethodila je i trodnevna duhovna priprema koju je predvodio vlč. Krunoslav Kefelja, župnik župe Svih svetih u Podravskim Sesvetama.

Uvodeću u slavlje euharistije prečasni Rektor pozdravio je okupljeno mnoštvo: „Radostan sam, dragi vjernici, što danas mogu biti hodočasnik svetom Luki evanđelistu, ovdje u Kalinovcu, u molitvi i pjesmi zajedno sa subraćom svećenicima i sa svima vama. Čestitam današnju svetkovinu vašem župniku i dekanu, prečasnom Mladenu, kao i svim njegovim suradnicima, svima Vama koji ste uključeni u život župe, koji pomažete djecu u odgoju i rastu u vjeri i ljudskosti, koji ste ponosni na svoju pripadnost Crkvi i koji svjedočite kršćansku ljubav međusobno, a naročito prema ljudima u potrebi.“

Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja (2 Tim 4, 10-17b; Ps 145; Lk 10, 1-9), preč. Pavlaković je, između ostalog, istaknuo: „Prvi puta danas govorim o svetome Luki… Propovijedao sam bezbroj puta izazvan njegovim evanđeljem, ali nikada samo o njemu, nikada samo o Luki. Stoga mi je danas progovoriti o svetom Luki vama koji se utječete njegovu zagovoru, među vama koji se dičite njegovom zaštitom. … U njemu danas želimo otkriti nadahnuće za našu kršćansku vjerodostojnost. Zagledajmo se danas očima srca u svetog Luku, uputimo mu pogled vjere. Luka nas poziva da odškrinemo tajnu o Bogu svakom čovjeku, da po Mariji pođemo Kristu, da budemo ljudi blagoslova. On nam pokazuje evanđelje – Radosnu vijest i trajno nas zove da rado posežemo za Knjigom života. On nas u Djelima apostolskim trajno poziva da se otvorimo snazi Duha Božjega! Na nama je da se odlučimo što želimo!“, zaključuje propovijednik.

Ljepoti misnoga slavlja svojim ministriranjem i svjedočenjem o duhovnom pozivu pridonijela su i dvojica sjemeništaraca Varaždinske biskupije koja potječu iz već spomenutog dekanata: Hrvoje Havliček, maturant iz župe Kozarevac i David Đuroci, drugaš iz župe Novo Virje, dok je liturgijsko pjevanje predvodio župni mješoviti zbor iz Kalinovca.

Na koncu sv. Mise dvije župne vijećnice zahvalile su predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvale, u ime župnika, da mole za nova duhovna zvanja te da u svetome Luki prepoznaju onoga koji je drugima otkrio tajnu o Bogu i čovjeku te nam nju darovao u svome evanđelju na što smo si pozvani – odškrinuti tu tajnu drugima. Preč. Gorupić prisjetio se potom vremena kada je bio župni vikar u župi Karlovac-Dubovac (1989.-1992.), rodnoj župi preč. Pavlakovića, gdje je, kao kapelan, pratio njegov duhovni rast i sazrijevanje. Sa posebnim pijetetom pozdravljen je i preč. dr. Đuro Zalar, umirovljeni profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te domaći sin ove župe koji se, usprkos obveza u službi rektora crkve sv. Martina u Zagrebu, rado odazvao Slavlju.

Po završetku misnoga slavlja radost zajedništva nastavljena je i oko obiteljskoga stola u prostorima župne kuće.