U subotu, 20. listopada, dan uoči Misijske nedjelje, u Sjemeništu je s početkom u 20.00 sati održana tradicionalna misijska akademija.

Na početku susreta okupljene prijatelje sjemeništa, redovnice i članove obitelji naših sjemeništaraca u ime rektora, preč. Matije Pavlakovića, pozdravio je prefekt, vlč. Goran Bužak, izrazivši svima srdačnu dobrodošlicu.

Program akademije bio je ove godine posvećen svetom Petru Chanelu (1803.-1841.), zaštitniku Oceanije, koji je kao misionar djelovao na otoku Futuni. Iako njegovo misijsko djelovanje nije trajalo dugo, njegova mučenička smrt i krv prolivena kao svjedočanstvo za Krista, bila je sjeme kršćanstva na tim prostorima. Tijek njegovog života iznijeli su voditelji akademije, Kristijan Kolonić, sjemeništarac maturant, i Josip Lulić, trećaš. Nakon njihovog uvodnog izlaganja uslijedio je središnji dio akademije, u kojem je sestra Pavla Mautner kroz zanimljivu prezentaciju predstavila misijski rad Družbe sestara milosrdnica na Salomonskim Otocima, gdje su sestre milosrdnice u svibnju 2011. otvorile prvu misijsku kuću, u biskupiji Auki. Kroz svoje izlaganje sestra Pavla iznijela je mnogo konkretnih podataka o načinu i uvjetima života stanovništva Salomonskih otoka, te također o raznolikoj djelatnosti sestara misionarki, u čemu im mnogo pomaže i tamošnji nadbiskup, mons. Chris Cardone, podrijetlom iz Amerike, koji je, od 1988. godine, također u misiji na Salomonskim Otocima.

Misijski rad je tamo jako važan, budući da kršćanstvo na tim prostorima Oceanije nije svugdje pustilo duboko korijenje te se pokazuje da se kršćani, ukoliko im se ne omogućuje trajna vjernička formacija, vraćaju poganskom načinu života. S druge strane, zanimljivo je bilo čuti da stanovnici Salomonskih otoka, unatoč skromnom životnom standardu, jako cijene život, te obitelji redovito imaju između osmero i dvanaestero djece.

Pred kraju programa sjemeništarac prve godine, Tomislav Bernić, pred svima je složio Rubickovu kocku, za što mu je trebalo samo dvije minute. Naime, duhovnik u Sjemeništu, vlč. Petar Mlakar, objasnio je kako je grijeh poremetio izvorni sklad Božjeg stvorenja, baš kao što su boje na Rubickovoj kocki pobrkane i nije ih lako složiti natrag u red. A upravo to čini Evanđelje Isusa Krista, koje smo svi dužni naviještati svojim životom: dovodi stvari u red, u izvorni sklad, baš kao što je to Tomislav ilustrirao sa Rubickovom kockom, izmamivši osmijeh i pljesak svih okupljenih.

Vrhunac susreta bilo je euharistijsko klanjanje koje je zatim uslijedilo u sjemenišnoj crkvi Presvetog Srca Isusova, a koje je bilo posvećeno molitvi za misionare diljem svijeta. Kroz cijeli tijek akademije i klanjanja izmjenjivale su se i glazbene točke, koje su izveli tamburaški sastav sjemeništaraca zajedno za pjevačima, te sastav sestara milosrdnica, predvođenih sestrom Elizabetom Peršić, provincijalnom poglavaricom Družbe, kojoj na poseban način zahvaljujemo na dolasku i podršci.

Nakon euharistijskog klanjanja uslijedilo je druženje u prostorima Sjemeništa prigodom kojeg je bilo moguće kupiti misijske krunice i druge rukotvorine sjemeništaraca koje su pripremili za ovu prigodu. Sav prikupljen novac bit će namijenjen kao pomoć misijskom radu sestara milosrdnica na Salomonskim otocima.