„Služenje je najučinkovitiji lijek protiv bolesti traženja prvih mjesta“ – papa Franjo

U nedjelju, 21. listopada, s početkom u 11.00 sati, u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkoj Šalati, svečano je proslavljena Misijska nedjelja.

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor, u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, prefektom, a po prvi puta službu đakona vršio je časni gospodin Ante Bojanić, domaći sin sa Šalate, koji sa svojom obitelji živi u neposrednoj blizini Sjemeništa, a od prošloga tjedna je novozaređeni đakon Zagrebačke nadbiskupije.

Budući da su sjemeništarci prošloga vikenda bili u pohodu svojim obiteljima te nisu mogli prisustvovati đakonskom ređenju u Zagrebačkoj katedrali, ovo je bila prigoda da novozaređenom đakonu čestitaju i da ga podrže na njegovu putu služenja Kristu i Crkvi.

Vlč. Bojanić u svojoj propovijedi vezanoj uz misna čitanja XXIX. nedjelje kroz godinu, između ostalog je naglasio: „Žrtva i služenje su dvije riječi od teška značenja, a toliko prezrene u današnjem svijetu. Malo je onih kojima nije besmisleno i dosadno razmišljati o tome. … Isus nas poziva na služenje, traži od nas da se odupremo svojoj sebičnoj želji da budemo prvi, da budemo služeni. Poziva svakog od nas da služi, zato se svatko od nas svakoga dana treba pitati – što sam danas dobra učinio svojim bližnjima? I svakoga dana bismo trebali ponovno odlučiti: sutra ću učiniti više dobra svojim bližnjima. Na kraju, svaki Isusov učenik mora biti spreman piti kalež kao i Isus, te biti neumoran u svakidašnjem služenju braći“, zaključuje propovjednik.

Pri kraju sv. Mise, na kojoj je đakon vršio svoju službu kod oltara, u ime sjemeništaraca i odgojitelja vlč. Anti se obratio maturant Filip Šimunović, generalni duktor te mu uručio prigodni poklon uz čestitku sljedećeg sadržaja: „Želimo Vam od srca čestitati na vašem pozivu i odazivu kojeg želimo i molimo da pretvorite u odgovornost. Hvala Vam što ste i nama sjemeništarcima putokaz kako ni jedan cilj nije nedostižan i kako marljivošću, ustrajnošću, molitvom i osobnim angažmanom možemo doći i do ostvarenja naših mladenačkih snova. Predajemo Vam ovaj skromni dar, liturgijske obrednike krštenja, vjenčanja i sprovoda, koji neka Vas podsjete da ste uvijek u našim molitvama i svi zajedno danas Vam želimo reći: ‘Dragi Ante, đakone! Ono što danas započinješ cijena će biti čitavo tvoje srce. Dao Bog da to nikada ne činiš jeftinije! Bog te poživio!’“.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali članovi sjemenišne zajednice uz orguljsku pratnju sjemeništaraca: Marka Pratljačića i Luke Žeželja.

Odlukom kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa zagrebačkog i metropolite, vlč. Ante Bojanić svoj đakonski praktikum obavljat će u župi sv. Josipa – Zagreb/Trešnjevka, a obnašat će i službu pontifikalnog đakona u katedrali. U njegovu služenju želimo mu obilje blagoslova.

Po završetku sv. Mise učinjena je i zajednička spomen fotografija, a radost druženja nastavila se i za obiteljskim stolom.