U nedjelju, 28. listopada 2018. godine, odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, hodočastili su u Đakovačko – osječku nadbiskupiju. U dopodnevnim satima pohodili su župu Duha Svetoga u Slavonskom Brodu. Misno slavlje predvodio je i propovijedao preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, prefektom te vlč. Florijanom Kvetekom, domaćim župnikom.

Brojne vjernike, među kojima su se isticala djeca i mladi, propovjednik je na temelju evanđeoskog ulomka (Mk 10, 46-52) upitao: “Koliko nas danas, dok se nalazimo u ovom Božjem hramu i slušamo ove riječi, koliko nas danas primjenjuje te riječi na sebe, na svoju ‘sljepoću’, izgubljenost, zatvorenost, užurbanost, trčanje za karijerom, ugodnim životom u kojem je sve manje mijesta za Boga? Možda nam se čini da radnja ovog evanđeoskog ulomka je daleka prošlost, a mjesto radnje tamo negdje daleko. Možda mislimo da mi nismo slijepi, da dobro vidimo i da nam obraćenje nije potrebno. Imamo li danas hrabrosti zaustaviti se i čuti riječi koje nam Isus s ljubavlju upućuje: ‘Što hoćeš da ti učinim?’”. Na koncu euharistijskog slavlja riječi pozdrava i zahvale uputio je domaći župnik, vlč. Florijan Kvetek, nakon čega je uslijedila izmjena darova između rektora Sjemeništa i domaćeg župnika.

Nakon zajedničkog objeda sjemenišna zajednica uputila se prema centru Slavonskog Broda te posjetila njegove znamenitosti: baroknu franjevačku crkvu i samostan Presvetoga Trojstva, staru Tvrđu sa kompleksom obnovljene franjevačke gimnazije i uži centar grada nakon čega su sjemeništarci imali prigodu i sami kroz slobodno vrijeme istražiti grad te prošetati prekrasnom šetnicom uz rijeku Savu.

Uslijedila je završna postaja slavonskoga hodočašća u župi Gospe od Brze Pomoći u centru Slavonskog Broda. Euharistijsko slavlje predvodio je i propovijedao rektor sjemeništa, preč. Matija Pavlaković. U svojoj propovijedi posebno se dotaknuo blaženog Alojzija Stepinca jer je župa te nedjelje slavila nedjelju zahvale za 20. obljetnicu proglašenja kardinala Stepinca blaženim. Na kraju misnog slavlja župnik domaćin, preč. Ivan Lenić, dekan i rektor Svetišta izrazio je radost zbog prisutnosti sjemeništaraca u ovoj najstarijoj župi grada. Domaćini su svojim gostima pokazali široko srce i darežljive ruke kroz osmišljenu večer u kojoj je dominirala pjesma, molitva i svjedočenje radosti što smo Kristovi učenici.

Na oba euharistijska slavlja nekolicina sjemeništaraca posvjedočila je okupljenim vjernicima o stvarnosti i prisutnosti Isusa Krista koji i danas poziva mlade da budu gorljivi radnici u njegovu Vinogradu. Sjemenišni zbor pod ravnanjem prof. Božidara Ljubenka u zajedništvu sa tamburaškim orkestrom animirao je liturgijsko pjevanje u obje župe.