U petak i subotu, 26. i 27. listopada 2018., održan je prvi “Vikend u sjemeništu” u novom ciklusu školske i sjemenišne godine.

Na vikendu je sudjelovalo dvadeset dječaka: osmero iz Zagrebačke nadbiskupije, šestero iz Varaždinske biskupije i šestero iz Bjelovarsko-križevačke biskupije.

Program vikenda i duhovne obnove vodio je duhovnik, vlč. Petar Mlakar, koji je u uvodnom nagovoru, na temelju primjera života patrijarha Jakova iz Starog zavjeta, potaknuo okupljene dječake na razmišljanje kako to vjera koju nasljeđujemo od naših roditelja, djedova i baka, župnika i vjeroučitelja, može postati naša osobna vjera, to jest, kako „Bog moga oca“ može postati „moj Bog“. Da bi se to dogodilo, potrebno je steći osobno iskustvo vjere, iskustvo susreta s Bogom na životnom putu. A Bog se otkriva svakome tko ga iskreno traži. Vlč. Mlakar podijelio je s dečkima neka svoja iskustva, a zatim su i oni sami iznijeli svoja koja su osobito bila vezana uz neke teške zdravstvene situacije koje su s Božjom pomoću završile dobro.

U nastavku duhovne obnove dječaci su se pripremili i pristupili sakramentu Pomirenja, a zatim zajedno sa čitavom sjemenišnom zajednicom slavili svetu Misu, koju je predvodio prefekt, vlč. Goran Bužak.

Nakon večere, pogledali su film „Miracles from Heaven“ i prvi dan obnove završili euharistijskim klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

U subotu dan je započeo jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su zajedno sa nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se pomolili na Stepinčevom grobu. Po povratku, vlč. Duhovnik upoznao ih je sa pobožnošću Srcu Isusovom te im pobliže iznio važne informacije vezane uz život sjemeništaraca i što je sve važno za upis u Sjemenište.

Duhovna obnova završila je svetom Misom, nakon koje je, prigodom ručka, rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, pozdravio okupljene dječake izrazivši nadu da će netko od njih postati član sjemenišne zajednice te zahvalio na njihovu odazivu i angažmanu kojeg vrše kao članovi svojih župnih zajednica.

Radost vremena provedenog u Sjemeništu mogla se na osobit način osjetiti u završnom sportskom dijelu programa, kada su na sjemenišnom nogometnom igralištu „vikendaši“ pomiješani u tri ekipe sa sjemeništarcima mjerili svoje nogometne snage i vještine!