Dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata

Pod geslom “Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce” (Mt 6, 21) održan je u subotu, 03. studenoga ove godine u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu – Dubovcu, dekanatski susret ministranata Karlovačkog dekanata. Na susretu su bile prisutne sve župe Dekanata osim župe Mahično.

Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Pastoralnog centra Svetišta pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa.

Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 53 ministranta, od toga 44 osnovnoškolca te 9 ministranata srednjoškolaca iz 9 karlovačkih župa. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 70 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je potaknuti okupljene ministrante na osobno razmišljanje o svećenicima, na molitvu za svećenike, te upoznati tri stupnja sv. Reda i službe koje imaju nositelji sv. Reda. U ovoj katehezi preč. Pavlaković je posvjedočio okupljenim ministrantima i o svom putu, a posebno interesantan bio je kviz pod naslovom “Tko želi biti ministrantski milijunaš?” u kojem su ministranti Karlovačkih župa odmjerili svoje znanje u liturgijskim predmetima, poznavanju sv. Pisma, katekizma, crkvene godine i sl. Posebno interesantno bilo je na koncu kateheze, gdje su ministranti upoznavali hrvatske svetce i blaženike te pokušali napisati kakav bi bio njihov željeni svećenik te kakvog bi svećenika htjeli imati u svojoj župi. Kateheza je završila molitvom za svećenike i za nova i sveta duhovna zvanja. Potom su animatori Svetišta nastavili sa igrama u Pastoralnom centru Svetišta.

Po završetku igara uslijedila je kratka okrijepa, a od 17.30 sati svećenici Dekanata bili su na raspolaganju za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupio poveći broj ministranata, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata župa Dekanata i preč. Rektor. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.

Vrhunac susreta bila je sv. Misa s početkom u 18.30 sati, u kojoj su zajednički sudjelovali ministranti i lovci Karlovačke županije, budući da je taj dan bila i proslava sv. Huberta, zaštitnika lovaca. Predvoditelj ovoga slavlja bio je preč. Matija Pavlaković, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Dražen Karačić, župnik i dekan u Karlovcu – Novi Centar, mons. mr. Antun Sente ml., župnik i rektor u Karlovcu – Dubovcu i vlč. Antun Kolić, župnik u Karlovcu – Banija.

U svojoj propovijedi, obraćajući se lovcima i ministrantima preč. Pavlaković je između ostaloga rekao: “Sv. Hubert je bio lovac. Ulovljen od Boga, postao je lovac za Boga, lovac i borac za ljudske duše. Dajte se i Vi, dragi ministranti i lovci, uloviti od Krista kako bi poput sv. Huberta i vi bili Kristovi. Ulovljeni od Boga, da postanete lovci na Božje blagoslove tamo gdje vas Bog šalje!”, zaključuje Rektor.

Ljepoti slavlja pridonijeli su asistiranjem ministranti iz svake od župa Dekanata, a liturgijsko pjevanje predvodili su članovi zbora mladih Nacionalnoga svetišta sv. Josipa.

Na koncu misnoga slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima i župnicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

 

Sam susret završio je ukusnom večerom i druženjem sudionika u prostorima Pastoralnog centra Svetišta oko 20.30 sati.

Novi susret ovakvog tipa održat će se u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa, druge subote mjeseca studenoga (10.11.), na kojem će sudjelovati ministranti Svetonedjeljskog dekanata.