Vlč. Odilon progovorio ‘vikendašima’ i sjemeništarcima o radosti hoda s Kristom

Drugi po redu „Vikend u Sjemeništu“ održao se 16. i 17. studenoga ove godine, te je okupio velik broj dječaka VII. i VIII. razreda koji s početkom iduće školske i vjeronaučne godine imaju želju doći u Sjemenište. Voditelj ove duhovne obnove bio je vlč. mr. Odilon-Gbenoukpo Singbo, duhovnik Hrvatskog katoličkg sveučilišta u Zagrebu te pastoralni pomoćnik u župi sv. Marka Križevčanina u Zagrebu.

Na susretu, uz sjemeništarce, sudjelovalo je 25 dječaka iz različitih nad/biskupija. Od 25 dječaka, pet ih je bilo iz Zagrebačke nadbiskupije (župa Svih Svetih – Sesvete i župa Dobri Pastir – Brestje), četvero dječaka iz Sisačke biskupije (župa Pohoda BDM – Sisak), 14 kandidata iz Varaždinske biskupije (Đurđevački dekanat – župe: Madžarevo, Kalinovac, Podravske Sesvete i Đurđevac) te dva kandidata iz Bjelovarsko-križevačke biskupije (župa sv. Mihaela Arkanđela – Zrinski Topolovac).

Na početku duhovne obnove dobrodošlicu voditelju, vlč. Odilonu uz predaju prigodnog poklona, zaželio je preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa, nakon čega je uslijedio molitveni zaziv Duhu Svetom. Tijekom prvoga nagovora kojeg je održao vlč. Singbo posebno se osvrnuo na sazrijevanje i ostvarenje svoga duhovnog poziva te je okupljenima posvjedočio na koji je način u dalekom Beninu (Afrika) susreo Gospodina te tko mu je najviše pomogao prepoznati duhovni poziv i odvažiti se krenuti putem svećeništva.

Nakon nagovora uslijedilo je pokorničko bogoslužje i prilika za sakrament sv. Ispovijedi, a potom pobožnost sv. Krunice sa okupljenim vjernicima u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog koju su, s početkom u 18.00 sati, predvodili sjemeništarci. Svetu Misu u 18.30 sati predvodio je vlč. Odilon, a u koncelebraciji sudjelovali su: vlč. Petar Mlakar, duhovnik i vlč. Goran Bužak, sjemenišni odgojitelj.

Po završetku večere, prvi dan ove duhovne obnove završio je gledanjem filma: „I can only imagine“, koji pobliže prikazuje situaciju životnih padova te kako Isus može obratiti i najtvrdokornija srca. Posebno je dojmljiva rečenica koju glavni glumac pri koncu filma izriče, a glasi: „Moj otac je bio ‘čudovište’, a sada je postao osoba kakva ja želim biti!“ Poslije filma i kratke pauze, uslijedilo je polusatno euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom uz molitvu za nova i sveta duhovna zvanja.

Posljednji dan duhovne obnove sadržavao je dva nagovora, od kojih je jedan bio za sjemeništarce, a drugi, poseban susret, imao je vlč. Duhovnik sa ‘vikendašima’. Nagovor vlč. Odilona sjemeništarcima vezao se uz evanđeoski tekst Matejeva evanđelja (Mt 26, 26-29) koji progovara na temu ustanovljenja euharistije. Vlč. Odilon pokušao je život sjemeništaraca promatrati u svjetlu ustanovljenja toga sakramenta. Istaknuo je četiri Isusove geste koje je On učinio kod ustanovljenja, a to su: uzeo je kruh, blagoslovio ga, razlomio i dao učenicima. Time je svaki sjemeništarac mogao iščitati u svom životu vlastiti put izabranja, ali isto tako da i poziv da blagoslivlje, zahvaljuje Bogu na tom putu i promatra Božju prisutnost kroz one trenutke razlomljenosti (poteškoće, neuspjesi, padovi i usponi) te na kraju shvati kako je život stvoren da bi bio darovan drugima, a ne da je usmjeren na sebe.

Čitava duhovna obnova završila je sv. Misom u kripti crkve sv. Antuna Padovanskog koju je predvodio voditelj duhovne obnove u koncelebraciji s preč. Rektorom i vlč. Duhovnikom. Proslavljajući spomendan sv. Elizabete Ugarske, redovnice, na temelju liturgijskih čitanja (Lk 6, 27-38) vlč. Odilon je posebno okupljenima progovorio o važnosti molitve kao razgovora s Bogom, ali i slušanja Boga u šutnji.

Nakon sv. Mise ‘vikendaši’ zajedno sa sjemeništarcima, uputili su se prema sjemenišnoj blagavaoni gdje su blagovali zajednički ručak tijekom kojega se okupljenima obratio preč. Rektor zahvaljujući dječacima za dolazak i sudjelovanje te potičući ih na otvorenost prema dolasku u sjemenišnu zajednicu.

Susret je završio sportskim igrama, a sljedeći susret ovakvog tipa bit će 14. i 15. prosinca ove godine.