Sjemeništarci upoznali duhovnost svetog Ljudevita Marija Grignion Montforta

U ponedjeljak, 19. studenoga, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je drugoga u nizu župnika koji nastavlja projekt započet prošle školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca.

Pater mr. Miljenko Sušac, župnik župe Uznesenja BDM u Kupincu (Zagrebačka nadbiskupija) rado se odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom putu.

Pater Miljenko svećenik je od 1995. godine, misionar je monfortanac koji je, prije nego što će stupiti u svećeništvo, završio Prometni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Filozofiju i teologiju diplomirao je u Rimu gdje je stekao i licencijat u grani dogmatske teologije s posebnim naglaskom na mariologiju. Član je Međunarodne teološke marijanske komisije za posvetu Isusu Kristu po Mariji Družbe Marijinih Misionara morfontanaca; pisac je i prevoditelj, a od 2015. u službi je župnika župe Kupinec te je ponosni duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Filipa Šimunovića.

Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Naviještenja BDM, a u koncelebraciji p. Sušcu bili su rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković te vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik.

Na početku slavlja rektor Sjemeništa zaželio je dobrodošlicu p. Miljenku i izrazio zahvalnost što je, uspkros mnogih župničkih i redovničkih obveza, pronašao vremena da pohodi sjemenišnu zajednicu. Posebnost ovoga susreta bila je i činjenica što je kupinečki župnik prvi svećenik redovnik koji gostuje na ovom projektu, a ujedno i svećenik koji nije bio član sjemenišne zajednice u procesu svoje duhovne i intelektualne formacije.

U svojoj homiliji p. Sušac progovorio je o svom duhovnom pozivu započetom u Hercegovini, u blizini Međugorja, u obitelji koja je poznavala svećenički i redovnički poziv te je redovito zajednički molila. Njegovo zvanje kristaliziralo se tijekom studentskih dana u gradu Zagrebu, gdje je pohađao studentski vjeronauk sada pokojnih svećenika: mons. dr. Tomislava Ivančića i fra Zvjezdana Linića. U svom obraćanju sjemeništarcima posebno je naglasio: “U životu imao sam dvije ljubavi – košarku i čitanje. Upravo čitanjem različitih knjiga došao sam do štiva pod naslovom ‘Rasprava o pravoj pobožnosti prema Presvetoj Djevici Mariji’ autora Sv. Ljudevita Marija Grignion Monfortskog koja je, kao i sada svetom papi Ivanu Pavlu II., promijenila moj život i po kojoj sam krenuo putem svećeništva. Svjedočim Vam da je jako lijepo biti svećenik, ali bez osobne molitve i susreta s Isusom u tišini naših srdaca ne može se postati i ostati trajno zaljubljen u Gospodina.”,zaključuje propovijednik. Nadalje, progovorio je i o svom raznovrsnom pastoralnom radu te je pozvao sjemeništarce da budu hrabri nasljedovatelji života po evanđelju jer je velika radost biti vjernik kršćanin, a onda i biti pozvan u svećeništvo.

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je p. Sušcu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju sjemeništarca prvaša, Marka Pratljačića.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg župnika u sjemenišnoj blagavaonici gdje je svakom sjemeništarcu uručena već spomenuta knjiga, a novi susret ovakvog tipa zakazan je za veljaču iduće godine.