Negdašnji sjemeništarac i mladomisnik Tušek pohodio Šalatsku zajednicu

Na Nedjelju Isusa Krista – Kralja svega stvorenja, 25. studenoga ove godine, Međubiskupijsko sjemenište proslavilo je istoimenu Svetkovinu, a ujedno i godišnje euharistijsko klanjanje kojim je sjemenišna zajednica, ispred svih župa Zagrebačke nadbiskupije, “zadužena” da bdije pred Kristom prisutnim u Presvetom Oltarskom Sakramentu.

Misno slavlje s početkom u 11.00 sati, predvodio je vlč. Kristijan Tušek, ovogodišnji mladomisnik i župni vikar župe sv. Anastazije u Samoboru, a svojedobno i član sjemenišne zajednice u razdoblju od 2008. do 2012. godine, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa te vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik.

U svojoj homiliji, vlč. Tušek, tumačeći nedjeljno evanđelje (Iv 18, 33b-37), istaknuo je: “Današnja svetkovina ponovno nas prisjeća kakvoga kralja slavimo, ali i kako biti dio toga kraljevstva. Isus danas kaže ‘Ja sam kralj’ – rijetko, gotovo nigdje Isus tako ne govori. On, doduše kazuje da je pastir, sijač, učitelj, ali ne i kralj. Njegovo kraljevstvo kontra je zemaljske logike; daleko je to od one slike zemaljskoga kraljevanja i upravo radi toga slavimo ga kao kralja jer nam pokazuje smisao, daje primjer ljubavi uvodeći nas u kraljevstvo ljubavi. Mi smo pozvani biti graditelji toga kraljevstva. Odazovimo se danas gledajući kralja koji kraljuje s križa. Zavapimo s onim razbojnikom ‘Gospodine sjeti me se kada dođeš u kraljevstvo svoje’ i molimo zajedno s Crkvom da uvijek budemo dostojni dionici toga kraljevstva.” Obraćajući se sjemeništarcima rekao je:” Ako svaki uspjeh predate Kristu nećete se uzoholiti, a ako svaki pad predate Kristu – nećete potonuti. Snagu za taj pothvat daje Vam Krist prisutan u svetohraništu. Nemojte proći pored Njega kao da je nevažan već koristite taj izvor kako bi jednoga dana sa njega mogli napajati one kojima ćete biti poslani, kao ja danas”, zaključuje propovjednik.

Euharistijsko slavlje svojim je ministriranjem uzveličala svečana asistencija sjemeništaraca, a slavlje je svojim pjevanjem animirao sjemenišni zbor, popraćen orguljama koje je svirao maturant, Luka Celić.

Po završetku sv. Mise i primljenog mladomisničkog blagoslova, vlč. Tušek je izložio Presveto te je u tišini započelo cjelodnevno euharistijsko klanjanje koje su animirali sjemeništarci po svojim duhovnim grupama. Tijekom dana pridružili su im se i mnogi vjernici koji žive u okolici sjemeništa, a i mnogi negdašnji sjemeništarci, a sadašnji bogoslovi, navratili su pokloniti se Gospodinu na šalatski brijeg – to izvorište duhovnih zvanja zagrebačke crkvene pokrajine.

Euharistijsko klanjanje završeno je svečanim blagoslovom s Presvetim te večernjom pjevanom molitvom časoslova koju je, s početkom u 20.00 sati, u sjemenišnoj kripti predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor Sjemeništa uz svečanu asistenciju solista i ministranata sjemeništaraca.

Na koncu, valja istaknuti kako kroz čitav dan “Kralj nije bio sam!”; mnogi su došli i prazne klupe učinili punima. Hvala svima na daru zajedništva i molitve kako bi “jednom svi zajedno prispjeli u Njegovo Kraljevstvo pravde, ljubavi i mira, gdje će On biti ᶦsve u svemuᶦ.” (usp. 1 Kor 15, 28)