U prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, održala se u subotu, 01. prosinca ove godine, duhovna obnova za medicinsko osoblje DB Srebrnjak. Duhovnu obnovu zajedno sa odgojiteljima u Sjemeništu vodio je vlč. Luka Slijepčević, upravitelj župe sv. Barbare u zagrebačkom naselju Vrapče.

Duhovna obnova započela je u 9.00 sati pozdravom preč. Matije Pavlakovića, rektora Sjemeništa koji je predstavio povijest suradnje ovih dviju institucija te je zahvalio ravnatelju DB Srebrnjak, dr. Bori Nogalu za pomoć pri suorganizaciji susreta kao i vlč. Slijepčeviću na spremnosti predvođenja ove obnove.

Uslijedilo je kratko predstavljanje sudionika, a potom kateheza vlč. Luke na temu odnosa i suodnosa svećeničke i liječničke službe. Između ostalog, predavač je naglasio: “Nakon naših škola, bilo je prije dovoljno obući ‘bijelu kutu’ ili ‘crnu halju’ i u društvu biti netko i nešto. Imati barem kakav takav ugled, pa možda i određenu moć. Ali danas to više nije tako. I možda je dobro da nije. Naše škole nas za nešto ipak nisu pripremile. Svećenički i liječnički poziv nose svoju težinu za koju nas nisu pripremili. A to je susret sa svetim u čovjeku i susret s palim čovjekom. … Svećenik, a zatim i moderni svećenik-liječnik, nisu pripremljeni za one trenutke vjerničke ili ljudske ispovijedi u kojima pali ili bolestan čovjek otvara svoju dušu do te mjere da nas to zaboli. To je sveto u čovjeku. Na koji način ostati integrirani pred osobnim slabostima i slabostima drugih? Na koji način se oduprijeti napasti da budemo spasitelji drugima? Na koji način prepoznati potrebu za susret sa svetim?“

Nakon što je predavač dao odgovore na ova i slična pitanja, zaključio je katehezu sljedećim mislima: „Molim od Gospodina blagoslov, mir i duboku radost za svakoga od vas i vaše obitelji, a osobito za vašu bolnicu. Molim Gospodina da vam dade snage da se nosite sa vašim poteškoćama, a osobito kada ljudi od nas traže nešto što im mi ne možemo dati. Kamoli sreće da u tim trenutcima budete oni koji će u poniznosti moći pokazati drugima put prema jedinom spasitelju svakoga čovjeka!“

Nakon kratke okrijepe i odmora uslijedila je prilika za sv. Ispovijed, a potom i euharistijsko klanjanje koje je u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM predvodio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik.

Vrhunac duhovne obnove bila je sv. Misa koju je, s početkom u 12.15 sati u već spomenutoj kapeli, predvodio voditelj duhovne obnove, vlč. Slijepčević u koncelebraciji s vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem.

Tumačeći evanđeoski tekst ozdravljenja Jairove kćeri okupljenim liječnicima misnik je poručio: „Za mene ovo evanđelje govori o susretu s Bogom koji unosi red u naše neuredne odnose, koji prije svega nas vraća u život. On može pomoći da se posložimo, a kada se to dogodi, onda će nam nekako spontano doći odgovor na naše probleme, kao jedna nova snaga za život. U susretu s Bogom padaju maske, ali taj se susret često događa tek nakon velike patnje i gubitka. Tek kada sve u nama umre što smo držali kao vrijednost, tek kada smo spremni sve izgubiti za što smo se borili cijeli život, tek tada možemo dobro vidjeti kakvi smo bili. U tom trenutku nam može samo pomoći susret sa živim Bogom“, zaključuje propovjednik.

Po završetku sv. Mise radost susreta nastavila se kod obiteljskoga stola u prostorima sjemenišne blagavaonice.