Oko stotinjak gostiju i prijatelja Međubiskupijskog sjemeništa okupilo se u nedjelju, 9. prosinca ove godine u crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati kako bi prisustvovali adventskom koncertu kojeg odgojitelji i sjemeništarci, kao svojevrsni poklon, daruju Sjemeništu za njegov ovogodišnji rođendan – proslavu svetkovine Bezgrješnog začeća BDM – zaštitnice Sjemeništa.

Na poziv preč. Matije Pavlakovića, rektora Sjemeništa, ovom adventskom koncertu radosno su se odazvala dva vrlo interesantna vokalna ansambla: ansambl Antiphonus pod umjetničkim vodstvom Tomislava Fačinija i zbor Cantores sancti Marci, Oratorijski zbog crkve sv. Marka pod umjetničkom vodstvom Jurice Petra Petrača.

Ansambl Antiphonus kao i zbor Cantores sancti Marci dva su renomirana i etablirana hrvatska ansambla koji, svaki na svoj način, njeguju specifičan repertoar koncertnih programa, a gostima Sjemeništa podarili su široku paletu od najranijih početaka europske glazbe do suvremenih opusa domaćih i inozemnih skladatelja.

Na početku koncerta riječi srdačne dobrodošlice okupljenima uputio je Rektor sjemeništa, preč. Pavlaković kazavši kako je ‘iznimno ponosan što u ovoj crkvi, u ovo predblagdansko vrijeme, po prvi puta u njenoj dugoj povijesti, okupljeni mogu prisustvovati radosti adventskoga muziciranja’ te je zahvalio glazbenicima na spremnosti da svima pruže radost susreta u Sjemeništu nazvavši ga „kolijevkom“ koja rađa i brine za nova duhovna zvanja Crkve u Hrvata. Svima je zaželio da ovaj koncert bude na duhovnu okrjepu jer „glazba je zvonka radost“, zaključio je Rektor.

U tiskanom programu kojeg je svaki sudionik mogao preuzeti prije početka koncerta, moglo se vidjeti različitost repertoara te kratka povijest umjetničkih voditelja i dirigenata obaju ansambala. Tako su izvedena dijela mo. art. Tomislava Fačinija, Ivana Lukačića te Claudija Monteverdija u izvedbi ansambla Antiphonus, a Oratorijski zbor crkve sv. Marka predstavio je djela Antona Brucknera, Edwarda Bairstowa i Benjamina Brittena dok je vrhunac koncerta bio zajednička izvedba Mesije i Worthy is the lamb – Amen autora Georga Friedricha Händela.

U oba Ansambla nastupio je na orguljama i profesor Pavao Mašić, jedan od najafrimiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije te glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu.

Radost susreta završila je zajedničkim domjenkom obaju Ansambala u prostorima Sjemeništa, a kroz čitav koncert okupljene je vodio sjemeništarac Stjepan Kovačić.