U nedjelju, 16. prosinca 2018. sjemenišni maturanti predvođeni duhovnikom vlč. Petrom Mlakarom, uputili su se na adventsko putovanje/hodočašće u Sloveniju.

U ranim jutarnjim satima krenuli su put Olimja u samostan franjevaca konventualaca. Po dolasku u samostansku crkvu Uznesenja BDM slavili su svetu Misu u zajedništvu s domaćinima te imali čast prisustvovati otvorenju izložbe Udruge jasličara Slovenije. Nakon svete Mise pod vodstvom fra Josefa, časnog brata, obišli su predivnu baroknu crkvu te pogledali izložbu raznih vrsta jaslica, od onih klasičnih u obliku štalice, pa sve do onih iscrtanih u svijećama.

Nakon razgledavanja crkve imali su priliku posjetiti staru samostansku ljekarnu koju su od osnutka samostana vodili pavlini sve do dolaska franjevaca, koji su nastavili proizvodnju biljnih pripravaka. Po završetku obilaska stare, posjetili su i novu ljekarnu gdje su pribavili razne ljekovite proizvode koje su izradile marljive ruke franjevaca. Poseban pripravak ove ljekarne su tzv. “Patrove kapljice” koje se koriste u razne svrhe i ublažuju razne zdravstvene tegobe.

Budući da su od opsežnog obilaska ovog samostanskog kompleksa ogladnjeli, pošli su u samostansku blagovaonicu gdje su ručali, a kao “šećer na kraju” fratri su ih odveli u njihovu čokoladarnicu gdje su pribavili i kušali razne čokoladne specijalitete. Pri samom kraju posjeta Olimju zahvalili su domaćinima na čelu s fra Ernestom Benkom na gostoprimstvu i srdačnom dočeku te kao znak zahvale uručili prigodni poklon Sjemeništa.

Kao glavni dio putovanja uslijedio je posjet “Rimskim termama” u kojima su imali priliku opustiti se i uživati u poslijepodnevnom kupanju i zajedničkom druženju.

U kasnim popodnevnim satima uputili su se u Celje i posjetili manifestaciju “Advent u Celju” te su zajednički obišli katedralu te ostale zanimljivosti ovog grada. Ovo putovanje okončali su zajedničkom šetnjom kroz centar grada uz fritule i ostale adventske slastice, a u kasnim večernjim satima vratili su se u Zagreb.

Ovim putem sjemeništarci zahvaljuju svima koji su svojom dobrotom omogućili ovo putovanje.

Tekst: Kristijan Kolonić