Treće po redu okupljanje šalatskih odgojitelja održano je u ponedjeljak, 04. veljače ove godine u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu. Inicijativom rektora Sjemeništa, preč. Matije Pavlakovića, započeo je predprošle godine ovaj projekt koji okuplja 36 odgojitelja koji su od 1998. godine, kada su nakon šezdesetogodišnje uprave oci Isusovci predali sjemenište na upravu dijecezanskom kleru, započeli odgojno-obrazovno djelovanje svećeničkih pripravnika u ovoj drevnoj instituciji. Sâm projekt zamišljen je kao godišnji susret odgojitelja u razmjeni iskustava, evociranju uspomena te svjedočenju svećeničkog zajedništva pred dječacima koji se trenutno u sjemeništu pripremaju za ostvarenje svoga duhovnog poziva. Ujedno je ovaj susret i anticipacija sjemenišne proslave blagdana blaženog kardinala Alojzija Stepinca kojeg sjemeništarci posebno časte moleći za njegovu što skoriju kanonizaciju.

Trećem susretu dijecezanskih odgojitelja, od ukupno 36 svećenika iz 6 nad/biskupija koliko je do sada djelovalo u Sjemeništu, nazočilo je njih 15, a ostali su se ispričali zbog ranije preuzetih obveza. Susretu su nazočili rektori: Ivan Gretić, Domagoj Matošević i sadašnji rektor Matija Pavlaković; duhovnici: Stjepan Najman, Ivan Grbešić i sadašnji duhovnik Petar Mlakar; ekonom Petar Ćorluka te prefekti (odgojitelji): Stjepan Radić, Dominik Vukalović, Ivan Dodlek, Tadija Crnjak, Zoran Grgić, Mirko Matasović, Josip Starčević i sadašnji prefekt Goran Bužak.

Nakon okupljanja i kratke okrjepe u svećeničkoj auli Sjemeništa, vrhunac susreta bilo je euharistijsko slavlje koje je, s početkom u 18.30 sati u velebnoj crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati, predvodio preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor Nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici te negdašnji rektor sjemeništa na Šalati u periodu od 2011. do 2016. godine.

Okupljenim svećenicima, sjemeništarcima i vjernicima na početku euharistijskog slavlja obratio se domaćin susreta, preč. Matija Pavlaković, aktualni rektor Sjemeništa. Izrazio je radost što su i treći puta po redu negdašnji i sadašnji odgojitelji zajedno, što ih ne gledamo samo na maturalnim fotografijama po zidovima sjemeništa već okupljene oko oltara u molitvi i zahvalnosti za dar svećeničkog služenja Crkvi u Hrvata.

U svojoj homiliji preč. Matošević osvrnuo se na evanđeoski tekst iz Ivanova evanđelja (usp. Iv 12, 20-26) u kojem se posebno dotaknuo rečenice koju Grci upućuju apostolu Filipu: „Želimo vidjeti Isusa!“ te je naglasio: I mi bismo željeli vidjeti Isusa, upoznati ga, zavoljeti ga. Upravo zato postoji Crkva, zato postoji i sjemenište – da vidimo Isusa, ali vidjeti ga uz pomoć drugih. Na tom putu pomažu nam sveci. Oni su, kao i Isus, zrno koje umire da bi dalo ploda. Bog nam se daruje da bi mi imali život.“ Navodeći primjer darivanja blaženoga Alojzija i povlačeći paralelu sa navještenim evanđeljem, propovjednik je okupljene pozvao da nasljeduju Blaženikov primjer i u svom životu.

Ljepoti euharistije pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a liturgijsko pjevanje predvodio je sjemenišni zbor pod vodstvom prof. Božidara Ljubenka.

Nakon euharistijskog slavlja i fotografiranja u spomen na ovaj susret, uslijedilo je bratsko druženje odgojitelja u prostorima Sjemeništa.