vlč. Vrane: “Radost mi je kazivati djela Božja!”

Na prvi četvrtak mjeseca ožujka održan je drugi ‘Susret vjere’ u ovoj građanskoj godini, a gost večeri bio je vlč. Andrija Vrane, duhovni voditelj Malog tečaja kršćanstva – Kursilja te subsidijar u župi BDM Žalosne u Zagrebu/Špansko. Tema ovomjesečnog ‘Susreta vjere’ bila je osobno svjedočanstvo vlč. Andrije koje je nosilo naslov: “Dar otkupljenja – radost sinovstva”.

Nakon uvodnog slova i pozdrava preč. Matije Pavlakovića, rektora sjemeništa, okupljenim sjemeništarcima, njihovim prijateljima, roditeljima i školskim kolegama obratio se gost večeri vlč. Andrija Vrane.

Svoje izlaganje započeo je riječima: “Tema u naslovu govori o daru! Čime sam to bio obdaren da sam mogao biti otkupljen (uveden u slobodu djeteta Božjeg) i doživjeti radost sinovstva? O tome želim posvjedočiti. Ušli smo u korizmu – pa se dobro poklopilo – da sagledamo kako se preko zapreka, križa, može doći do radosti su-uskrsnuća. Vrijeme je to uozbiljenja. … U korizmi smo pozvani vidjeti kako Gospodin iz prekriženih situacija dovodi do pravoga života. Do radosnog života. Želim vam ispričati kako me Gospodin upravo preko prekriženih situacija uvodio u slobodu i radost”, zaključuje svoje uvodno slovo vlč. Vrane.

Zatim je progovorio o prvom doživljaju otkupljenosti kroz činjenicu da je svećenik. Posvjedočio je kako je kao malo dijete već imao veliku zapreku i križ u mucanju; zatim je progovorio o duhovnoj krizi koja je stavila njegov hod prema svećeništvu do kraja u pitanje – razdoblje duhovne suhoće. To razdoblje prekinuto je Božjom intervencijom u trećoj godini studija kada odlazi u Beč na završetak studija i liječenje te tamo upoznaje Kursiljo. Na tom tečaju doživljava da je Krist živ, da je tu i kako kaže “oblila me duboka radost iz doživljaja blizine Božje. Radost što ću moći ljudima pričati da je Bog živ, radost što ću moći biti svećenik, radost što ne moram pričati o povijesnom Isusu nego o Njemu živom, sada tu prisutnom i jednako djelatnom kao nekada”, zaključuje vlč. Andrija.

Nadalje svjedoči kako ga je Gospodin tu riješio obje zapreke: i dilemu i mucanje te je u njega ušao jedan kršćanski optimizam – Krist je za njega postao osoba broj jedan. No, tijekom života i svećeničkog služenja dogodile su se i neke nove zapreke pogotovo za vrijeme službe upravljanja župom Oborovo te se tu prisjetio svojih krizmanika, ispitivanja znanja i biskupa Škvorca koji je omogućio da Kursiljo na ‘mala vrata’ uđe u Zagrebačku nadbiskupiju.

Završavajući svoje svjedočenje vlč. Vrane je progovorio o pitanju slobode i osobnih navezanosti koje su ga često tijekom života priječile da se potpuno preda Gospodinu i kada je to uspio, nakon Ignacijevskih duhovnih vježbi u Opatiji, Gospodin preko njega započinje ‘graditi Kursiljo’ koji danas broji preko 200 animatora koji vode tečajeve od Vukovara do Mostara, a na otoku Krapnju nalazi se i centar za duhovne vježbe, gdje kroz 14 termina po sedam dana kroz tri mjeseca mnogi mladi iz čitave Hrvatske susreću radost življenja s Gospodinom.

Po završetku svjedočenja te uručenja prigodnoga poklona vlč. Andriji od strane preč. Rektora, vrhunac svjedočenja bilo je 20-minutno klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom s posebnom nakanom za nova duhovna zvanja u našoj domovini i Crkvi, koje je predvodio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik, a glazbeno su ga popratili članovi slavljeničkog tima Kursilja.

Po završetku susreta sa živim Bogom uslijedilo je tradicionalno druženje svih sudionika Susreta u sjemenišnom zdravljaku uz grickalice, sok i korizmene kolače koje su za ovu prigodu pripravili sjemeništarci: Josip Lulić i Alen Husnjak.

Susret je završio oko 22:15 sati, a novi je zakazan za 04. travnja gdje će gošća biti gospođa Ksenija Abramović, direktorica i glavna urednica Laudato televizije u zajedništvu sa zborom mladih ‘Kefa’ župe sv. Petra apostola u Zagrebu/Vlaška.