U petak i subotu, 15. i 16. ožujka 2019., održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno ‘Vikend u Sjemeništu’, na kojem je sudjelovalo sveukupno 20 dječaka: osam iz župa Đakovačko-osječke nadbiskupije, sedam iz župa Zagrebačke nadbiskupije, tri iz Varaždinske biskupije te po jedan iz Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Leonardo Šardi, svećenik Varaždinske biskupije, povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, koji je i sam nekada bio sjemeništarac na Šalati.

 

Nakon što je na početku rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, srdačno pozdravio voditelja duhovne obnove i okupljene dječake, poželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak u Sjemeništu, vlč. Leonardo započeo je program duhovne obnove te u uvodnom nagovoru u kratkim crtama iznio svoj put ostvarenja svećeničkog poziva. Zatim je na temelju evanđeoskog odlomka o susretu Isusa sa slijepcem Bartimejem (Mk 10, 46-52) iznio niz poticaja vezanih uz naš odnos prema onima koji su na periferiji društva, ali koji su neizmjerno važni u Isusovim očima. Za druge ljude je, naime, Bartimej bio tek slijepac pokraj puta, ali za Isusa on je bio osoba koja ima ime i koja je vrijedna ljubavi i pažnje, i zato je upravo njega stavio u središte svoje pažnje, a time posljedično i pažnje svojih učenika. Vlč. Leonardo je istaknuo da kada shvatimo da je svaki čovjek vrijedan i jedinstven u Božjim očima, tada prestaje potreba za našim međusobnim uspoređivanjem i nadmetanjem. A Isus i nas pita, kao što je pitao Bartimeja: „Što želiš da ti učinim?“ Dati svoj odgovor na ovo pitanje bio je zadatak za sudionike duhovne obnove u vremenu koje je uslijedilo. U nastavku duhovne obnove voditelj je iznio svoje iskustvo rada s osobama s invaliditetom, osobito sa gluhima i slijepima, ističući koliko je važno da se i njima omogući rast u vjeri te koliko više primamo kada se tako dajemo za bližnje u potrebi. Pohvalio je volontiranje sjemeništaraca u Dječjoj bolnici u Gornjoj Bistri, tumačeći da upravo u toj djeci možemo na poseban način dodirnuti Krista, čija se snaga otkriva u slabosti.

U sklopu duhovne obnove u petak su mladići pristupili sakramentu Pomirenja, sudjelovali u pobožnosti križnog puta, a zatim nakon svete Mise i večere pogledali film „Pavao, apostol Kristov“ i dan završili zajedničkim euharistijskim klanjanjem. Također, sjemeništarci su se izmjenjivali kroz cijelu noć po pola sata pred Presvetim, koje je bilo izloženo u sjemenišnoj kapelici, a u neko doba noći priključio bi se i pokoji ‘vikendaš’. Subotnji dio duhovne obnove započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova te blagoslovom s Presvetim. Nakon doručka ‘vikendaši’ su u pratnji nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se na grobu blaženog Alojzija Stepinca pomolili i preporučili njegovom zagovoru, a zatim osladili u slastičarni „Vincek“ te posjetili Gospu od Kamenitih vrata. Po povratku, duhovnik Sjemeništa vlč. Petar Mlakar, održao je s njima sastanak, u sklopu kojeg im je približio pobožnost Srcu Isusovom, podijelivši im knjižice „Osobna posveta Presvetom Srcu Isusovom“ te protumačivši im što je to zapravo sjemenište, koja je njegova svrha, kakav je način života te uvjete za upis. Vrhunac duhovne obnove bila je sveta Misa u sklopu koje je, vlč. Šardi komentirajući evanđelje dana, potaknuo sve da se ne zadovolje prosječnošću, jer nje ima dovoljno, nego da rastu u onom što je najvažnije, u ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu.

Nakon zajedničkog ručka uslijedio je završni sportski dio programa: sjemeništarci i ‘vikendaši’ pomiješali su se u dvije ekipe i igrali nogomet na sjemenišnom igralištu, dok su drugi igrali košarku, stolni tenis, biljar ili pak malo ‘jačali mišiće’ u sjemenišnoj teretani.

Hvala Bogu na ovoj lijepoj duhovnoj obnovi koja je ojačala duh svih sudionika i donijela mnoštvo lijepih poticaja za daljnji korizmeni hod i duhovni rast!