Pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6, 21) održan je u subotu, 06. travnja, u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Resničkog dekanata.

Susret je započeo pod vodstvom vlč. Gorana Bužaka, sjemenišnog odgojitelja. Za što bolju realizaciju ovakvih susreta, uz Prefekta brinu se i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca – Dubovca.

Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 55 ministranata, od toga 49 osnovnoškolca te 6 srednjoškolaca. Na susretu je sudjelovalo 10 sedmaša i 3 osmaša koji su, tijekom susreta, razgovarali sa Prefektom o mogućnostima ulaska u šalatsku sjemenišnu zajednicu te im je poklonjen promotivni bilten sjemeništa i godišnjak sjemenišne zajednice pod nazivom ‘Glas sa Šalate’, kako bi što bolje upoznali ono za što ih je Prefekt pokušao oduševiti.

Po završetku igara uslijedila je kateheza na temu upoznavanja sakramenta sv. Reda u kojoj je prefekt Bužak, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je vlč. Goran.

Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja sv. Pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.

Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament sv. Ispovijedi kojoj je pristupila većina ministranata, nakon čega je uslijedila molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Kruna dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju, koje je predvodio vlč. Goranan Bužak, u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, sjemenišnim duhovnikom.

Na koncu misnog slavlja vlč. Bužak predvodio je, u zajedništvu sa prisutnim ministrantima i okupljenim vjernicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.