U petak i subotu, 12. i 13. travnja 2019., održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno „Vikend u Sjemeništu“, na kojem je sudjelovalo sveukupno 32 dječaka: 16 iz Zagrebačke nadbiskupije, 5 iz Varaždinske biskupije, 2 iz Bjelovarsko-križevačke biskupije, 1 iz Sisačke biskupije te 8 dječaka iz Krčke biskupije.

 

 

Duhovnu obnovu vodio je vlč. dr. Jakov Rađa, Povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Cilj duhovne obnove bio je pomoći mladićima u procesu spoznavanja Božje volje za svoj život.

Vlč. Rađa je istaknuo da je svećeništvo sredstvo ili put prema ostvarivanju temeljnog cilja ljudskog života, a to je Bog i zajedništvo s njim. No, do tog cilja vode i drugi dobri putevi: služenje u braku i obitelji, te posvećeni celibat u svijetu. Svatko treba otkriti koji je put njegov, a preduvjet da bismo to mogli jest da prvo otkrijemo tko smo to mi i koje su najdublje čežnje našega srca, jer Božja je volja sukladna onim najsnažnijim i najplemenitijim željama našega srca, a one se otkrivaju u molitvenom odnosu s Bogom te kroz duhovno vodstvo.

U sklopu duhovne obnove, u petak su mladići pristupili sakramentu Pomirenja, sudjelovali u pobožnosti križnog puta, a zatim nakon svete Mise i večere pogledali film „Most“ te dan završili cijelonoćnim euharistijskim klanjanjem.

Subotnji dio duhovne obnove započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su u pratnji nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se na grobu blaženog Alojzija Stepinca pomolili i preporučili njegovom zagovoru.

Po povratku je uslijedila zajednička sveta Misa te objed, prigodom kojeg je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, zahvalio voditelju duhovne obnove i uputio prigodnu riječ “vikendašima”. Konačno, tada je došao na red i završni sportski dio programa kojem su se dečki posebno veselili.

Za nadati se je da će milost ove duhovne obnove i “Vikenda u Sjemeništu” ojačati i ohrabriti srca mladića koji su sudjelovali te nekoga od njih potaknuti na upis Sjemeništa!