U nedjelju, 14. travnja ove godine, u sjemenišnoj zajednici na Šalati svečano je proslavljena Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica, euharistijskim slavljem koje je s početkom u 10.30 sati predvodio preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa u koncelebraciji s vlč. Petrom Mlakarom, duhovnikom i vlč. Goranom Bužakom, prefektom u sjemeništu. U slavlju su sudjelovali svi sjemeništarci predvođeni svečanom asistencijom, solistima Muke i zborom kojim je ravnao sjemeništarac Luka Celić.

Slavlje je započelo blagoslovom maslinovih grančica ispred ulaza u Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju s pravom javnosti da bi potom započela procesija spomena na Gospodinov mesijanski ulazak u Jeruzalem u kojoj su vjernici sudjelovali noseći grančice masline.

Po treći puta sjemeništarci su izveli i pjevanu Muku zapisanu po svetopisamskom ocu Luki, a solisti su bili: prečasni Rektor, vlč. Duhovnik, Luka Celić, Kristijan Kolonić, Aron Čeke i Antonio Ljevar. Posebno dojmljiv bio je izričaj svjetine koju je svojom pjesmom ovjekovječio sjemenišni zbor, a najveće zasluge za tako lijepo i skladno pjevanje idu suradniku sjemeništa prof. Božidaru Ljubenku, koji je unutar dva mjeseca marljivo radio kako bi sjemeništarci i ove godine na što kvalitetniji način iznijeli tekst evanđelista Luke.

Po otpjevanoj Muci uslijedila je homilija preč. Rektora iz koje izdvajamo sljedeće: “Ono što se događa na križu, a ne križ sȃm po sebi, vrhunac je Isusovog poslanja i slobode, potpuno ostvarenje njegovog identiteta: biće za Drugog, za druge. Ljubavlju je premošten jaz između smrti i vječnosti. Ljubavlju je život prošao kroz smrt. I mi imamo zadaću postati ljudi za Drugoga, druge, postupno budeći svijest o vlastitom poslanju i usklađujući se s Očevom voljom da bismo, kroz postupno usklađivanje svoje volje s Božjom voljom, došli do onog potpunog sklada naše volje s Božjom voljom, koji se u Isusovom slučaju konačno očitovao na križu, a za nas se događa u prihvaćanju naših križeva, što god da oni jesu. Križ je znak Isusove dosljednosti koja je potvrda toga da je sve, ma baš sve, što je govorio potvrdio svojim djelima. Jesmo li mi dosljedni poput njega? Odgovor na ovo pitanje saznat ćemo upitamo li se iskreno koliko ono što govorimo da jesmo, ono naše biti kršćani imenom, živimo u svojoj svakodnevici, onda kad nam je dobro, ali i onda kad nam stvari baš i ne idu najbolje i kad nas pritisnu križevi, onda kad nam odgovara biti kršćani, ali i onda kad nam to baš ne odgovara i kad biti kršćanin znači biti raspet na križ.“

Na kraju slavlja prečasni Rektor zahvalio je okupljenom mnoštvu na sudjelovanju, a na poseban način sjemenišnom zboru i solistima te asistenciji sjemeništaraca.

Prije samoga slavlja, svi vjernici mogli su pribaviti maslinove grančice koje smo dobili donacijom od strane Papinskih misijiskih djela u Republici Hrvatskoj, a sav prikupljen novčani dar ići će za misijsko „Djelo sv. Petra“ u koje se Međubiskupijsko sjemenište uključilo prije dvije godine, pomažući izgradnju sjemeništa i školovanje sjemeništaraca u zemljama trećega svijeta.

Slavlje je završilo svečanim blagoslovom i kasnijim druženjem okupljenih vjernika ispred kripte svetog Antuna Padovanskoga u 12.45 sati.