U utorak, 16. travnja ove godine, s početkom u 19.30 sati, u crkvi Srca Isusova na zagrebačkoj Šalati održao se korizmeni koncert na kojem je prisustvovalo oko stotinjak gostiju i prijatelja Međubiskupijskog sjemeništa.

Ovaj koncert bio je za mladog dirigenta Maru Rica diplomski ispit, a izabrao je bisere zborske korizmene literature u rasponu od renesanse do 20. stoljeća. Na repertoaru su bila sljedeća djela: Antonio Lotti: Crucifixus; Giovanni Pierluigi da Palestrina: Stabat Mater; Jochann Sebastian Bach: Komm, Jesu, komm, BWV 229; Maurice Duruflé: Requiem, op. 9.

Uz Zbor HRT-a nastupio je na orguljama i prof. Pavao Mašić, jedan od najafirmiranijih hrvatskih glazbenih umjetnika svoje generacije te Marin Čargo (bariton) i Nikolina Virgej Pintar (mezzosopran).

Maro Rica rođen je 1995. godine u Makarskoj. Osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje (smjer teorija glazbe) završio je u rodnom gradu. Godine 2014. upisuje studij dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Tomislava Fačinija. Tijekom studija bio je umjetnički voditelj zbora Chorus Carolostadien i zbora Pravnog fakulteta u Zagrebu Capella juris, a od jeseni 2017. radi kao asistent u Akademskom zboru Ivan Goran Kovačić. S kolegama studentima Muzičke akademije, 2017. godine osniva udrugu Orkestar mladih glazbenika i do sada ostvaruje desetak nastupa u Hrvatskoj. S Orkestrom mladih glazbenika realizira projekte kao što su Requiem G. Faurea, Te Deum M. A. Charpentiera (u suradnji s Capellom juris), Stabat mater G. B. Pergolesija (u suradnji s udrugom Vox artis), 40. simfonija u g-molu W. A. Mozarta i Koncert za klarinet i orkestar br.2 L. Spohra. U lipnju 2018. debitirao je u HNK-u Zagreb izvedbom opere Cosi fan tutte W. A. Mozarta u sklopu studentskog projekta Muzičke akademije, a pod mentorstvom prof. Fačinija. Usavršavao se na seminaru orkestralnog dirigiranja kod prof. Colina Mettersa u Dubrovniku 2017. godine.

Mladi dirigent Rica uspješno je obranio svoj diplomski koncert, a sve prisutne svojim muziciranjem Zbor HRT-a potaknuo je na dublje promišljanje o Kristovoj muci u narednim danima Velikog tjedna.