Sjemeništarci Đakovačko-osječke nadbiskupije u zajedništvu s rektorom i prefektom sudjelovali na Misi ređenja novog pomoćnog biskupa u Đakovu.

Mons. Ivan Ćurić, kojega je papa Franjo 11. ožujka imenovao pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije, dodijelivši mu titulu naslovnog biskupa Tele, zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja na Uskrsni ponedjeljak 22. travnja u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra.

Glavni zareditelj bio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, suzareditelji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te umirovljeni đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić, a prezbiteri pratitelji župnik osječke župe Preslavnog Imena Marijina preč. Ivan Jurić i rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta dr. Željko Tanjić.

Među trideset i pet nadbiskupa i biskupa pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i Crne Gore, četvorice provincijala te oko 270 svećenika, u slavlju su sudjelovali i zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Giuseppe Pinto, predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, nadbiskup iz Bamberga mons. Ludwig Schick te preč. Matija Pavlaković, rektor u sjemeništu i vlč. Goran Bužak, prefekt u sjemeništu.

Svečanost je započela ulaznim ophodom od Nadbiskupskog doma do katedrale, u kojoj je pola sata prije započela uvodna pobožnost i priprava, koju je predvodio preč. Mato Gašparović. Okupljena zajednica, zajedno sa zborom, pjevala je dio biblijskih pohvala iz skupine tzv. Hallel psalama. Dok je procesija ulazila u katedralu, pratilo ju je pjevanje združenih zborova, predvođenih pjevačima Mješovitog katedralnog zbora iz Đakova i Konkatedralnog zbora iz Osijeka, pod ravnanjem mo Ivana Andrića i uz orguljašku pratnju Darija Kusture.„Izričem radost i zahvalnost našega ređenika, te nadbiskupa Srakića, čitave naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i svoju osobnu što ste ‘u zajedništvu Kristova poslanja’ u Emaus odlučili poći u Đakovo te s nama podijeliti radost susreta s uskrslim Gospodinom, koju nam je dodatno umnožio papa Franjo imenovanjem našeg pomoćnog biskupa u osobi generalnoga vikara mons. Ivana Ćurića“, rekao je nadbiskup Hranić, uvodeći u misno slavlje.

Nakon zamolbe preč. Jurića, apostolsko pismo pape Franje, kojim imenuje novog đakovačko-osječkog pomoćnog biskupa, na latinskom jeziku započeo je čitati nuncij Pinto, a cjelovit prijevod pisma na hrvatskom jeziku pročitao je tajnik Apostolske nuncijature mons. Janusz Blachowiak.

„Dragi brate Ivane, naša se nadbiskupijska zajednica raduje današnjem danu te zahvalna zbog tebe, s Blaženom Djevicom Marijom kao svjedokinjom onoga što se dogodilo na Kalvariji i svega onoga što se događalo u Dvorani posljednje večere sve do Duhova, danas zajedno s tobom ponizno klikće ‘Velika nam djela učini Gospodin’ i u toj uskrsnoj radosti sada pristupamo samom činu tvoga biskupskoga ređenja“, rekao je nadbiskup Hranić na kraju homilije.

Potom je, prema drevnoj uredbi svetih otaca, upitao ređenika o nakani čuvanja vjere i vršenja službe, a novi biskup je obećao da će vjerno i ustrajno propovijedati Kristovo evanđelje, čistim i cjelovitim čuvati poklad vjere, graditi Kristovo Tijelo koje je Crkva i trajno ostati u jedinstvu sa zborom biskupa pod vlašću Pape, vjerno ostati u posluhu Petrovu nasljedniku, brinuti za sveti Božji narod, upravljajući ga na put spasenja, biti ljubazan i milosrdan prema siromasima, tuđincima i svima koji oskudijevaju, poput Dobrog Pastira tražiti zalutale ovce te bez prestanka moliti za sveti narod i besprijekorno obavljati službu vrhovnog svećeništva.

Uslijedio je obred biskupskog ređenja. Dok je ređenik ležao u prostraciji ispred oltara, okupljena zajednica, predvođena bogoslovom Brunom Diklićem, pjevala je litanijske prošnje po ‘slavonskom’ napjevu. Uslijedilo je polaganje ruku glavnog zareditelja i suzareditelja te svih nazočnih biskupa na glavu ređenika te molitva ređenja. Nakon mazanja glave i predaje evanđelistara, novi biskup primio je simbole biskupske službe: prsten, mitru i pastirski štap. Obred je završio cjelovom mira novozaređenog biskupa sa zarediteljima i ostalim biskupima, dok su zbor i narod pjevali ‘zazive krsnog zajedništva’ s riječima gesla novozaređenog biskupa Ćurića – U zajedništvu Kristova poslanja.

Pred kraj euharistijskog slavlja novozaređenom biskupu pozdravnu riječ uime biskupa uputio je predsjednik HBK nadbiskup Puljić, uime svećenika, đakona, redovnika i redovnica preč. Ivan Lenić, župnik župe Gospe Brze Pomoći, upravitelj župe Brodski Varoš i Slavonskobrodski dekan te uime vjernika laika Đakovačko-osječke nadbiskupije Margareta Bošnjaković, vjeroučiteljica iz Bapske, u pratnji Anamarije Buzgo i Zvonimira Žulja, studenata iz Osijeka.

„Što sada reći nakon biskupskog ređenja koje nas uvodi u otajstvo naše službe, navještaja Božje Riječi, podjele svetih sakramenata i odgoja naroda Božjega. Moguće je da očekivanja onih kojima ste poslani, kao i povjerenje koje Vam se ukazuje, stvori određene strepnje i strahove. Ali, ne bojte se. Ima netko tko sve vodi i upravlja. Uostalom, Crkva je Kristova, pa svu svoju brigu prepustite i povjerite Njemu“, rekao je među ostalim u čestitki mons. Puljić, dodavši: „Služba pomoćnog biskupa usmjerava Vaš rad i služenje prema Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji i metropoliji. No, nazočnost pastira iz naše Domovine i inozemstva pokazuje da je Vaše pastoralno djelovanje na otajstven način umreženo i u zajedništvo s drugim biskupima, kako iz našeg naroda tako i šire. A samo zajedništvo apostolskih nasljednika, u duhu Vašega gesla ‘U zajedništvu Kristova poslanja’, nije obično, nego sakramentalno. Neka to sakramentalno zajedništvo Kristove Crkve ispunja Vašu dušu radošću, hrabrošću i zahvalnošću“.

Izričući novom biskupu dobrodošlicu u zbor Hrvatske biskupske konferencije, mons. Puljić čestitao je nadbiskupu Hraniću, kleru i puku Đakovačko-osječke nadbiskupije na daru novog biskupa, a novom biskupu uz dobre želje izrazio „iskrene čestitke s odanom molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva“.


„Osjećam i danas da smo kao sabrana Crkva skup svetih koji prispješe spremna srca u Đakovo na ovogodišnji, malo posebniji Emaus i na slavlje biskupskoga ređenja. Upravo smo se ovih dana u bogoslužjima Vazmenoga trodnevlja spominjali muke i križa Gospodnjega. Zbog tog neizmjernoga spasenjskog djela njemu trajno želimo iskazivati svoje hvale i molitve: Hagios o Theos! Hagios Athanatos, eleison himas! Sveti Bože. Sveti Besmrtni, smiluj nam se! Zahvalni što je ubijelio naše haljine krvlju Jaganjčevom i shvaćajući da za nas nema većeg dara od spasenja i uskrsnuća“, rekao je biskup Ćurić te dodao: „Najprije njemu, našem Gospodinu i Spasitelju pripada hvala današnjega dana. Pred njim sabirem sve svoje dosadašnje godine, sve korake, sva zajedništva i susrete, u zahvali za dar života, vjere i svećeničkog poziva. Njemu zahvaljujem za svoje roditelje, sestre i svu rodbinu. Upravo sam među njima mogao već od djetinjstva upijati životne vrednote, značenje kršćanske vjere te ljubav i baštinu svog hrvatskog naroda“.

Potom je izrazio zahvalnost papi Franji koji ga je imenovao na službu pomoćnoga biskupa te nunciju Pintu. Zahvaljujući svom zareditelju, nadbiskupu Hraniću, rekao je: „Znam, valja mi uza te svim srcem prionuti na službu, sa stvarnim zadaćama i očekivanjima, sve – da se mogne ostvarivati što skladniji život i djelovanje službi, zajednica i vjernika drage nam nadbiskupije. Želim ti, doista, biti na pomoć, pridonoseći da ti, kao prvi pastir, još lakše mogneš predvoditi i usmjeravati bogatstvo službi i uloga svih članova naše Crkve – svećenika, redovništva i vjernika laika“.

Zahvalu je uputio i umirovljenom nadbiskupu Srakiću, kardinalu Puljiću, kardinalu Bozaniću te svim nadbiskupima i biskupima koji su došli na slavlje ređenja, među kojima predsjedniku HBK mons. Puljiću na riječima ohrabrenja. „U radosti današnjega dana na poseban način želim izraziti zajedništvo s imenovanim nadbiskupom Antom Jozićem te, zajedno s vama, upraviti molitvu za njegov oporavak: Gospodine, pogledaj svoga slugu. Pridigni ga i okrijepi za svetu službu u tvojoj Crkvi“, rekao je biskup Ćurić.

Zahvalnu riječ zaključio je pitanjem Tko smo to mi – ljudi, kršćani današnjice, rekavši: „Tako sadržajan odgovor nalazimo u riječima biskupa Ćirila Kosa, čija je 100. obljetnica rođenja ove godine: Svojim životom, vjerom i poslanjem – veli biskup Ćiril – Kristu ste ‘posličeni’. Ima li što veće, ima li što ljepše? Braćo moja i sestre! Bog vas poljubio ‘srićom i zdravljem’!“

Nakon svečanog blagoslova pjevana je hrvatska himna, a potom je novozaređeni biskup, praćen svim nadbiskupima, biskupima i svećenicima u procesiji izašao iz katedrale. Na trgu pred katedralom hodočasnici su se zadržali u pjesmi i radosnom zajedništvu, predvođeni članovima Folklornog ansambla Brod te uz kolače koje su pripremile župljanke slavonskobrodske župe bl. Stepinca.

Slavlju su nazočili predstavnici Renovabisa i Njemačke biskupske konferencije te drugih Crkava, među kojima biskup Reformirane kršćanske kalvinske Crkve u RH Peter Szenn, biskup Evangeličke Crkve u RH Branko Berić te tajnik Ekumenske koordinacije Osječke regije Darko Turšić.