Rektor Pavlaković posjetio djecu i predvodio Uskršnju misu u Klinici za dječje bolesti Zagreb-Klaićeva

U Klinici za dječje bolesti u Zagrebu priređen je 24. travnja tradicionalni „uskršnji program”, s ciljem da se blagdanskim ugođajem barem nakratko uljepša bolesničke dane malih bolesnika.

Najprije je na pojedinim odjelima priređeno animiranje i pjevanje s malim pacijentima u čemu je sudjelovalo više zborova i bendova duhovne glazbe koji i inače tijekom godine predvode pjevanje na misi koja se u bolnici služi svake srijede. Skupina vjeruočenika iz župe BDM Žalosne u zagrebačkom Španskom izvela je prigodni igrokaz na B-kirurgiji, a bogoslov Zagrebačke nadbiskupije Višeslav Foretić zajedno s Paulom Garić i Gordanom Marković održao je koncert u predvorju Odjela ortopedije.

Male pacijente na odjelima je obišao i preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, koji je predvodio misu u prostoru Velike predavaonice. U koncelebraciji je sudjelovao i o. Stjepan Ivan Horvat iz Družbe misionara Krvi Kristove, a pjevanje su predvodili dječji zbor Angelus i zbor mladih IHTHIS iz sela Lonjice u župi Brckovljani. U ministriranju, čitanju molitve vjernika i u prinosu darova sudjelovalo je i nekoliko učenika Salezijanske osnovne škole u Zagrebu, od kojih su se neki i sami liječili u toj bolnici te svake godine na ovaj način zahvaljuju Bogu na daru ozdravljenja.

Preč. Pavlaković u propovijedi posebno se obratio medicinskom osoblju te govoreći o snazi njihova poziva naglasio da se, poput učenika koji su na putu u Emaus susreli i prepoznali Isusa, i oni svakodnevno nalaze u Emausu gdje Isusa susreću u bolesnoj djeci kojoj svakodnevno služe na razne načine. S nazočnima je podijelio i neke dojmove sa svog nedavnog hodočašća u Svetu zemlju gdje je imao milost služiti misu u Isusovu grobu, točnije na kamenu gdje je bilo položeno Isusovo tijelo i odakle je Krist uskrsnuo.

Program duhovne pomoći oboljeloj djeci i njihovim roditeljima u Dječjoj bolnici u Zagrebu sustavno se provodi od 2008. godine, na inicijativu roditelja i dva mala pacijenta dužeg boravka u bolnici, a u suradnji Klinike za dječje bolesti Zagreb, Nadbiskupskoga duhovnog stola u Zagrebu i župe sv. Blaža u Zagrebu, na čijem se teritoriju bolnica nalazi. Klinika je za ostvarenje tog programa omogućila stalni dolazak svećenika i zborova u bolnički prostor te osigurala prostor za slavljenje mise, a brigu oko organizacije Programa vodi vjeroučiteljica „Škole u bolnici” Vesnica Lojen. Od 10. travnja 2008. u bolnici se svake srijede služi misa, u čemu je do sada bilo angažirano tridesetak svećenika i dvadesetak zborova mladih iz Zagreba i okolice koji kroz taj program duhovne pomoći daruju sebe, svoje vrijeme i svoje talente bolesnoj djeci. Za Božić i Uskrs svake godine priređuje se i prigodni blagdanski program.

Tekst: ZG Nadbiskupija