U duhu zajedništva izgrađujemo jedni druge

„Želimo li napredovati mnogo u svetosti i doći u raj? Budimo onda vjerni i u malim stvarima.“

Ivan Bosco

Došao je i dan kada su okova odgovornosti oslobođeni stariji sjemeništarci, a mlađi članovi šalatske zajednice upregnuti su za njenu buduću dobrobit.

Na liturgijski spomendan sv. Josipa Radnika, u srijedu 01. svibnja, s početkom u 11.30 sati u prostorima Sjemeništa, rektor Matija Pavlaković započeo je Susret primopredaje sjemenišnih službi kratkim promišljanjem o službama i odgovornosti, poštenju i vrjednotama, obvezama i marljivosti u njihovu izvršavanju. Naglasio je kako u važnim službama duktora, tehničara, sakristana ili zvonara valja se ne uznositi ili bahatiti, već da ih se treba doživjeti kao služenje u duhu zajedništva i međusobne izgradnje.

Na početku, odgojitelji predvođeni rektorom zahvalili su maturantima na trudu i predanom radu kojega su utkali u životnost sjemenišne zajednice proteklih godina i mjeseci te su, kao poklon, podijeljene vrijedne knjige dvanaestorici maturanata koji pomalo napuštaju ‘sjemenišnu lađu’. Posebna nagrada, u ime odgojiteljskog tima, uručena je maturantu Kristijanu Koloniću za predan i marljiv rad kroz četiri godine u sjemenišnoj zajednici na različitim područjima njezina života i djelovanja.

Primopredaja službi odvijala se na sljedeći način: maturant Filip Šimunović predao je službu generalnog duktora i svoj dnevni ključ (koji ne otključava ništa) trećašu Petru Vukoviću koji je ujedno i glavni tehničar, a ako ne uspije sve „poštelati“ u pomoć će mu priskakati Dario Bajraktari. Kao zamjenik generalnog duktora imenovan je Bernard Bisaki. Za duktore prvašima dogodine izabrani su: Josip Lulić, Patrik Kolaković i Ivan Prpić, dok je duktor budućih ‘tehničara’ postao Stjepan Kovačić. Potonji je također uvršten u službu glavnog i odgovornog za fotografiranje u sjemeništu, a pomoćnik mu je postao Leon Levačić, koji je ujedno i zamjenik glavnog urednika sjemenišne web, fejs i instagram stranice kojom kormilari Lovro Sušac.

Svaka promjena službe izazvala je veliki i buran pljesak, a neki su sve popratili i sa suzama u očima. Najiščekivanija promjena bila je za trećaški duo Bisaki-Živko koji su slučajnim spletom okolnosti bili „nagrađeni“ službom zvonara tijekom tekuće godine. Srca drugaša kucala su kao jedno dok su iščekivali dva nova imena koja će vršiti tu, ne baš omiljenu, službu na Šalati. I rektor kaže svojim drugašima iza glasa: Bruno Salamon i Martin Fiket. I na njihovu žalost bi tako.

Glavni sakristan postao je Luka Živko, a pomagat će mu i nadalje talentirani i uvijek vrijedni David Đuroci.

Ovogodišnji urednik „Glasa sa Šalate“ Alen Husnjak je smijenjen, a dogodine će uredništvo voditi Patrik Kolaković. Voditelj info kluba u novoj sezoni bit će Gabrijel Pezić, a zajedničke sjemenišne prostorije održavat će Tomislav Bernić i Krunoslav Lukšić.

Šef ‘cvjećarske organizacije’ postaje Josip Lulić koji je dobio pomoćnika u Mislavu Božiću, a slavni trojac voditelja sjemenišne radio emisije „Glas sa Šalate“ na valovima Radio Marije postaje: Josip Lulić, David Đuroci i Tomislav Bernić.

Luka Žeželj kao maturant napušta službu glavnog orguljaša, a zamijenit će ga talentirani Marko Pratljačić. Na tu službu povremeno će uskakati i Mislav Božić koji dobro napreduje u glazbenoj formaciji pod vodstvom prof. Ljubenka. Solisti i glavni protagonisti sjemenišnog ‘A capella’ pjevanja postaju: Gabrijel Pezić, Martin Radić, Petar Vuković, Emanuel Frankol, Josip Lulić, Lovro Sušac te Bruno Salamon, a na gitari ritam održavaju Leon Levačić i njegov zamjenik Tomislav Bernić.

Budući da „Vikendi u sjemeništu“ naglo rastu i ove godine brojem sudionika, odlučeno je da služba ‘sjemenišnog maršala’ i nadalje bude duplicirana, tako da će Martin Radić i David Dragičević u novoj sezoni zajedno pomagati duhovniku Petru Mlakaru u regrutiranju novih potencijalnih sjemenišnih kandidata.

Sjemenišni zdravljak ‘Gloria’ i dalje se usavršuje, a da bi uvijek bilo dostatno „ića i pića“ zaduženi su Lovro Sušac i Mislav Božić.

Na opće iznenađenje uvedene su i dvije nove službe: služba „bolničara“ u osobi Ivana Prpića i Emanuela Frankola, a zadaća im je pomoći prefektu kada su sjemenišna braća bolesna te služba u kojoj će se Bernard Bisaki najbolje snaći – suradnja s „Laudato TV“ u vidu promocije sjemeništa putem televizije.

Animatori sporta postaju David Širajčić i Ivan Leško te su zaduženi da što češće ‘izvuku’ subraću na sportska borilišta, a vodu će im nositi David Dragičević i Ratimir Karlović, ‘kršni’ momci naše zajednice.

Koliko su rektorove odluke bile dobre i korisne vrijeme će pokazati…