Pod geslom „Gdje ti je blago, ondje će ti biti i srce!“ (Mt 6, 21) održan je u subotu, 11. svibnja u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu susret ministranata Zaprešićkog dekanata na kojem su se okupili ministranti svih župa dekanata osim župe Brdovec, Kraljevec na Sutli i Luka. Na susretu je sudjelovalo 58 ministranata.

Susret je započeo pod vodstvom preč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju ovakvih susreta, uz Rektora brinu se i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca – Dubovca.

Susret je započeo pjesmom i igrama upoznavanja koje su pripremili animatori, a na susretu je sudjelovalo 58 ministranata, od toga 52 osnovnoškolca te 6 srednjoškolaca. Na susretu je sudjelovalo 5 sedmaša i 12 osmaša koji su, tijekom susreta, razgovarali s rektorom o mogućnostima ulaska u šalatsku sjemenišnu zajednicu te im je poklonjen promotivni bilten sjemeništa kako bi što bolje upoznali ono za što ih je rektor pokušao oduševiti.

Po završetku igara uslijedila je kateheza o temi upoznavanja sakramenta sv. Reda budući da se Susret odvijao u predvečjerje nedjelje Dobroga Pastira, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja, a u kojoj je rektor Pavlaković, na mladima pristupačan način, ukazao na važnost duhovnih zvanja, posebno svećeničkog te kako Gospodin poziva svakog od njih, samo je pitanje hoće li skupiti hrabrosti i prepustiti se slijediti Njegov glas. Istaknuo je i važnost službe ministranata koji su desne ruke svojim župnicima. Oni moraju biti ‘na razini zadatka’ koji im je povjeren. Čast je biti oko oltara, u blizini Krista, i na taj način sudjelovati u euharistijskom slavlju, istaknuo je preč. Matija.

Na kraju kateheze svatko je dobio radni list sa slikama hrvatskih blaženika i svetaca kako bi ih bolje upoznali, a svi ministranti morali su odgovoriti na pitanje: „Kakav bi bio njihov idealni svećenik?“ te je svatko od njih pokušao sastaviti molitvu za svoga župnika. Vjerojatno najbučniji dio čitavoga susreta bio je ministrantski kviz pod naslovom ‘Tko želi biti ministrantski milijunaš?’, gdje su okupljeni ministranti mogli pokazati svoje zavidno znanje iz vjeronauka te praktičnog poznavanja liturgijskih predmeta, ruha i posuđa, a uz to i poznavanja Svetoga pisma, crkvenog katekizma i liturgijske godine.

Po završetku kviza uslijedio je još jedan krug grupnih igara s animatorima uz neizostavno natjecanje u nogometu, odbojci i graničaru, a nedugo zatim započela je priprema za sakrament ispovijedi kojoj je pristupila većina ministranata, nakon čega je uslijedila molitva krunice koju su animirali predstavnici ministranata u klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Vrhunac dana bilo je zajedništvo ministranata i sjemeništaraca na euharistijskom slavlju, koje je predvodio preč. Matija Pavlaković u koncelebraciji s vlč. Marinkom Golekom, župnim vikarom u župi sv. Petra apostola u Zaprešiću te vlč. Goranom Bužakom, sjemenišnim odgojiteljem te uz asistenciju prisutnih sjemeništaraca.

Na kraju misnog slavlja preč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa prisutnim ministrantima i okupljenim vjernicima, molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.

Susret je završio večerom i druženjem ministranata, a novi susret ovakvog tipa održat će se u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u subotu 1. lipnja, na kojem će sudjelovati ministranti Maksimirsko-trnjanskog dekanata.