Sjemeništarci i odgojitelji hodočastili zajedno s mladima Zagrebačke nadbiskupije u Stepinčevu katedralu

Na nedjelju Dobroga Pastira, 12. svibnja, mladi Zagrebačke nadbiskupije tradicionalno su hodočastili u zagrebačku katedralu. Nedjelja Dobrog Pastira dan je kada se na poseban način moli za duhovna zvanja, stoga je susret započeo euharistijskim klanjanjem koje je predvodio vlč. Jakov Rađa, povjerenik za pastoral duhovnih zvanja i promotor kršćanskih poziva, u suradnji s bogoslovima.

Nakon klanjanja uslijedio je svečano misno slavlje koje je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u koncelebraciji s 31 svećenikom iz cijele nadbiskupije. Na slavlju su sudjelovali i svi odgojitelji i sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu.


Na početku misnoga slavlja, Kardinala je u ime svih okupljenih mladih pozdravio vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih. On je naglasio kako smo nedavno ušli u zadnju godinu priprave za Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se iduće godine 9. i 10. svibnja održati u Zagrebu i da je upravo ovo hodočašće prilika da molimo Gospodina da blagoslovi pripremu i sam susret.


Kardinal je pozdravio mlade, svećenike i sve okupljene riječima: „Dragi mladi, draga braćo i sestre, učvrstimo vjeru, otvorimo se Isusu Kristu i molimo Boga da nam bude dobrostiv da ovaj naš susret, ovo naše zajedništvo i slavlje bude naša radost.“


U svojoj homiliji kardinal Bozanić naglasio je kako se mladi danas susreću s brojnim pritiscima, no Isusov pristup prema svima nama jest drukčiji. „On se predstavlja kao dobri pastir i daje nam život vječni. Govori nam kako nas nitko neće maknuti iz Njegove ruke. Mi smo u ruci Božjoj. Dijete se drži za ruku, ali i odrasli se drže za ruke, što nam predstavlja osjećaj podrške i zajedništva. Bog nas tako drži sa svojim rukama – Njegova je ruka ispružena prema nama. Živjeti to duboko poslanje: da sam ja u Božjoj ruci. To je sigurnost.“


„Isus nam govori da oni koji su njegovi, poznaju njegov glas uvijek i slušaju ga. A slušati i čuti nekoga znači biti u odnosu. Slušati Isusa, njegov glas koji govori o riječi Božjoj. Slušati, šutjeti i poslušati – to je odnos čovjeka i Boga. Kršćanin je stalno pozivan da raste, on je onaj koji sluša Božju riječ“, istaknuo je nadbiskup zagrebački.

Kardinal se osvrnuo i na geslo Susreta hrvatske katoličke mladeži, koje glasi „Što god vam rekne, učinite!“ (Iv 2, 5): „Geslo nam govori Marija. Blaženi ćete biti ako učinite što vam rekne. Nije lako, nije jednostavno, ali to rade kršćani. U potpunosti živimo svoju vjeru kad smo spremni nešto zbog nje žrtvovati.“


Na kraju euharistijskog slavlja zahvalio se vlč. Jakov Rađa koji je naglasio kako smo se okupili na nedjelju Dobrog Pastira, na dan kada molimo za duhovna zvanja, u katedrali Marijina Uznesenja koje nas podsjeća da je naš cilj nebo, a da je svaki poziv put do toga cilja.


Kardinal Bozanić još je jednom potaknuo mlade da nastave s intenzivnim pripremama za SHKM, da budu dobri domaćini mladima iz cijele Hrvatske i da traže uvijek traže dobro koje postoji, posebno među njima.


Nakon euharistijskog slavlja mladi su se zajedno s Kardinalom okupili oko groba blaženog Alojzija Stepinca, gdje su zajedno molili molitvu za njegovo proglašenje svetim.

Misno slavlje pjesmom je animirao Nadbiskupijski zbor mladih.

Preuzeto sa: zg-nadbiskupija.hr