Na IV. vazmenu nedjelju koja se u Crkvi slavi kao Nedjelja Dobroga Pastira, kada Crkva na poseban način moli za nova duhovna zvanja, maturanti sjemeništarci Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu predvođeni rektorom, preč. Matijom Pavlakovićem, uputili su se u Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje Bistričke, gdje se po tradiciji svake godine na ovu nedjelju animiraju misna slavlja zahvaljujući ‘Crnoj Gospi’ na milosti poziva i odaziva kojega se sjemeništarci trude pretvoriti u odgovornost.

Dolaskom u Svetište dočekao ih je preč. mr. Domagoj Matošević, župnik i rektor u Mariji Bistrici, ali i predčasnik našeg sadašnjeg rektora, preč. Matije Pavlakovića na mjestu rektora Sjemeništa. Nakon okrjepe u župnom dvoru, animirali su euharistiju u 9.00 sati.

U svojoj homiliji, vezujući se za misna čitanja IV. vazmene nedjelje, rektor Pavlaković posebno je naglasio: „U svjetlu biblijske slike pastira današnja liturgija progovara utjehom i blizinom. Isus, Dobri pastir nas poznaje. Nismo neznanci prepušteni samovolji gospodara, nego pripadamo Bogu koji nas poznaje po imenu. Zgodno mi je u tom smislu primjetiti da kada smo mi ljudi u pitanju, Bog zna brojiti samo do jedan, samo Njemu svaki pojedinac može biti toliko važan. Isus nas poznaje, poznaje naše granice, naše dvojbe, ali i našu ljubav prema Njemu koliko god ona bila nesavršena. Zbog toga nas potiče: nitko te neće ugrabiti iz moga zagrljaja! Niti bol; niti bolest; niti smrt, niti mržnja; niti grijeh, niti ravnodušnost… Kristovi smo, kršćani smo. To, predragi vjernici, tako radosno odjekuje u današnjem slavlju“, zaključuje Rektor.

Završavajući svoju propovijed, propovjednik zaključuje: „Ove nedjelje kao Crkva posebno molimo za prihvaćen poziv i spremnost na odaziv mladića i djevojaka Kristu, za ljude koji svoje živote posvećuju služenju ljudima kao graditelji mostova te kao pastiri u vjerničkoj zajednici. Znam da vi vjernici uvijek očekujete dovoljan broj svećenika i očekujete dobre svećenike. Nije rijetko da nas se promatra kao da nedolazimo iz naših zajednica, kao da mi – svećenici, redovnici i redovnice – nemamo korijena u vjeri naših vjernika, naših obitelji, u školama, u krugovima naših prijatelja. S jedne strane, vidi nas se u odvojenosti i čudno oblikovanoj nedostupnosti, a s druge strane prikovani smo kritikama koje ne uvažavaju naše ljudske granice i našu životnost. Slušajući što bismo mi svećenici trebali sve činiti, izgleda da bismo morali imati tisuću očiju, ruku, tisuću života i živjeti nadljudsko savršenstvo, a opet biti toliko stopljeni s ljudskom svakidašnjicom, da nema niti trunka nužnoga odmaka koji navješta govor vječnosti. Zato je neizostavna molitva Crkve za nas i naša molitva za vas – vjernike – i za čitav svijet, ponizno prepoznajući da bez Isusa ne možemo učiniti ništa! Molite za nas da ustrajemo na tom putu“, pozvao je okupljene rektor Pavlaković.

Na koncu misnog slavlja kratko svjedočanstvo o svom duhovnom pozivu i o Sjemeništu izrekli su sjemeništarci: Luka Celić (Sisačka biskupija) i Luka Žeželj (Zagrebačka nadbiskupija).

Svoje hodočašće maturanti su završili bratskom radošću za obiteljskim stolom posjetivši obitelj Luke Žeželja u Konjščini.