U petak i subotu, 17. i 18. svibnja ove godine, održana je mjesečna duhovna obnova za sjemeništarce te ujedno „Vikend u Sjemeništu“, na kojem je sudjelovalo 10 dječaka: 5 iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, 4 iz Bjelovarsko-križevačke biskupije i 1 iz Varaždinske biskupije.

Duhovnu obnovu vodila je dr. sci. s. Silvana Fužinato, članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova i docentica biblijske teologije na KBF-u u Đakovu te na Filozofsko-teološkom Institutu Družbe Isusove na zagrebačkom Jordanovcu.

Duhovnu obnovu temeljila je na biblijskim tekstovima o stvaranju Adama i Eve, zatim o braći Kajinu i Abelu te Ezavu i Jakovu, prenoseći mnoge spoznaje koje Sveto pismo kroz ove tekstove pruža na konkretan život nas danas, osobito sjemeništaraca, kako u odnosu prema Bogu tako osobito u našim međuljudskim odnosima. Naglasila je kako nijedan čovjek ne može imati niti znati sve, a posegnuti za plodom sa stabla spoznaje dobra i zla znači upravo to, htjeti znati i imati sve. No, čovjek mora prihvatiti granicu koju mu Bog postavlja ukoliko ne želi kao čovjek usahnuti, umrijeti. S time je povezana i važnost poštovanja drugih ljudi, prema kojima ponekad možemo osjećati zavist ili imati dojam kao da nas ugrožavaju, ali ta unutarnja gibanja treba nadvladati duhom bratske ljubavi na koju nas Stvoritelj poziva.

U sklopu duhovne obnove, u petak su mladići pristupili sakramentu Pomirenja, sudjelovali u svibanjskoj pobožnosti te nakon svete Mise i večere dan zaključili euharistijskim klanjanjem u kojem je sadržaj biblijskih razmatranja sestra Fužinato pretočila u molitvu pred Presvetim.

Subotnji dio duhovne obnove započeo je zajedničkom jutarnjom molitvom Časoslova, a nakon doručka „vikendaši“ su u pratnji nekoliko sjemeništaraca otišli u šetnju do katedrale, gdje su se na grobu blaženog Alojzija Stepinca pomolili i preporučili njegovom zagovoru. Po povratku je uslijedila zajednička sveta Misa te objed, prigodom kojeg je rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković zahvalio voditeljici duhovne obnove i uputio prigodnu riječ “vikendašima”.

Konačno, tada je došao na red i završni sportski dio programa, kojem su se dečki posebno veselili. Za nadati se da će milost ove duhovne obnove i “Vikenda u sjemeništu” ojačati i ohrabriti srca mladića koji su sudjelovali te nekoga od njih potaknuti na upis Sjemenište.