Svečanim euharistijskim slavljem u velebnoj crkvi Srca Isusova u Međubiskupijskom sjemeništu u Zagrebu, oprostili smo se, u utorak, 21. svibnja ove godine, od generacije maturanata 2018./19. Roditelji, braća i sestre, djedovi i bake maturanata te profesorski gremij NKG-a predvođen ravnateljicom Ljubom Duvnjak, zahvalio je Gospodinu na milosti darivanja znanja i odgoja u vjeri i mudrosti budućih studenata koji će nakon mature stupiti na željene fakultete u gradu Zagrebu i u ostalim učilištima diljem Lijepe naše.

Misno slavlje s početkom u 18.00 sati predvodio je vlč. mr. sc. Odilon-Gbènoukpo Singbo, sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu, a u koncelebraciji sudjelovali su: preč. Matija Pavlaković, rektor MSZ-a, vlč. Petar Mlakar, duhovnik MSZ-a, vlč. Goran Bužak, odgojitelj u MSZ-u, fra Venancije Mihaljević, odgojitelj franjevačkih sjemeništaraca s Kaptola, fra Stjepan Brčina, odgojitelj franjevaca konventualaca sa Svetog Duha u Zagrebu i vlč. mr. Marko Zadravec, upr. župe sv. Martina biskupa u Donjoj Voći.

Liturgijsko pjevanje na ovome Slavlju animirao je Mješoviti zbor NKG-a pod ravnanjem prof. Ankice Juričić uz orguljašku pratnju prof. Božidara Ljubenka. Svečana asistencija sjemeništaraca predvođena ceremonijarima Filipom Šimunovićem i Davidom Đurocijem, bila je dodatni element ljepote samoga Slavlja.

U svojoj propovijedi vlč. Odilon između ostalog je naglasio: „Večeras smo došli u ovu velebnu crkvu euharistijom zahvaliti za vaše četiri protekle godine. Čuli smo Božju riječ po kojoj nam evanđelist Ivan progovara riječima apostola Petra:’Gospodine, kome da idemo? Ti imaš riječi života vječnoga!’ Danas vam želim reći – nikada ne odlazite od Isusa! Vaš život maturanti uvijek će biti odlazak nekome. Nakon srednjoškolskog obrazovanja vi ponovno imate mogućnost birati i potičem vas da uvijek izaberete Njega, gdje god i kojim putem krenuli – izaberite put Isusa Krista.”

Propovijednik je nadalje ispričao neke zgode iz svoga života u Beninu te se prisjetio svoje mature prije 19 godina, a s nekim anegdotama izmamio je osmijeh okupljenih vjernika da bi poentirao propovijed ovim riječima:” Apostol Petar nije pitao:’Gospodine, kuda da idemo?’ već ‘Gospodine, kome da idemo?’ Dakle, vi idete Nekome! Želim vam život u kojem ćete najviše zahvaljivati, a ne opraštati jer ako u životu ima više opraštanja znači da ste život proveli u lutanjima, svađama… Želim vam život ispunjen Kristom, a njega ćete pronaći u svome srcu i u svojim odlukama. Budite hrabri, nebojte se uzeti život u svoje ruke i svjedočiti radost evanđelja” zaključuje propovijednik.

Po završetku dojmljive propovijedi maturanti su na oltar prinijeli hostije, vino, vodu, križ, svijeću, maturantsku sliku i novčani dar za pomoć u školovanju djece u Beninu želeći na simboličan način predati Bogu sve ono čime ih je On obogaćivao kroz protekle četiri godine, a ujedno učiniti i gestu ljubavi prema svojim prijateljima u Africi koji nemaju milost i mogućnost školovanja i obrazovanja zbog teške ekonomske situacije.

Na koncu misnog Slavlja riječi zahvale uputili su Erik Matejak, maturant godine NKG-a i Filip Šimunović, generalni duktor Sjemeništa isprepličući, svaki iz svoga kuta gledišta, prijeđeni hod, sa željom blagoslovljene budućnosti, koja zajednički očekuje 98 maturanata ove drevne ustanove, a maturanti Dorotea Benček i Hrvoje Sulić predali su prigodni poklon predvoditelju Slavlja u znak zahvale za dolazak.

Po završetku euharistijskog slavlja okupljeni su nastavili druženje kod obiteljskoga stola u prostorima Sjemeništa uz hranu i piće.