Od subote 25. do ponedjeljka 27. svibnja ove godine, dvanaestorica sjemeništaraca maturanata Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu sudjelovala su na maturantskim duhovnim vježbama na kraju svoje četverogodišnje formacije u Sjemeništu.

Duhovne vježbe, koje su se održale u prostorima Pastoralnog centra župe Mukinje u Gospićko-senjskoj biskupiji, predvodio je vlč. mr. Boris Jozić, povjerenik za Pastoral vjernika laika u Zagrebačkoj nadbiskupiji, župni vikar u župi svetog Petra apostola u Zagrebu/Vlaška te ujedno i pomoćni koordinator formacije mladih svećenika u Zagrebačkoj nadbiskupiji.
 

U subotu, u ranim jutarnjim satima, maturanti su se uputili prema Plitvičkim jezerima. Ondje su po dolasku nakon ručka, započeli svoje duhovne vježbe zazivom Duha Svetoga te prvim razmatranjem. U njemu je voditelj, na svojevrstan način, potaknuo maturante na otvorenost poticajima Duha Svetoga kroz kojeg Gospodin progovara svakom čovjeku. Naglasio je kako duhovne vježbe postaju trenuci dolaska bliže Bogu te povlačenja u sebe. Također, istaknuo je važnost duhovne kondicije koja je povezana uz „duhovno vježbanje“ uz Sveto pismo te prakticiranje sakramenata. Često je potrebno krenuti s malim stvarima te biti u tišini kako bi čovjek mogao čuti Boga. Vezano uz to, potrebno je zahvaliti na primljenim milostima koje od Gospodina primamo.

Čovjek je pozvan na radost, to Bog uistinu za njega želi te mu pruža dva oblika u kojima može pronaći istinsku sreću, u braku ili svećeništvu. Tim mislima, maturanti su ostatak popodneva proveli u razmišljanju i molitvenoj meditaciji, a dan su zaključili Svetom misom, u kojoj su na simboličan način prinjeli dio sebe pred oltar donoseći svoje pametne telefone koji su, nažalost, u današnje vrijeme postali ono bez čega mnogo puta čovjek „ne može“ funkcionirati. Na kraju Svete mise maturanti su uronili u svetu šutnju koja je trajala sve do konca duhovnih vježbi. Prije odlaska na počinak, kratko su razmotrili ispravne i krive slike o Bogu.
 

Drugi dan duhovnih vježbi započeo je molitvom Jutarnje iz časoslova te kratkim promišljanjem o takvom načinu molitve koju Crkva stavlja pred svećenike, redovnike i redovnice, ali i one koje se na to spremaju. Nakon doručka, jutarnje razmatranje nastavili su na temu ispravnih i krivih slika o Bogu. Predvoditelj duhovnih vježbi istaknuo je kako je upravo u tom otkrivanju potrebno povući se te nasamo razgovarati s Bogom i tražiti milost otkrivanja onog ispravnog.

U popodnevnim satima sjemeništarci su šetajući kroz Nacionalni park Plitvička jezera molili krunicu, razmišljajući o Marijinom djelovanju u životu Bogu posvećenih osoba, ali i životu svakoga vjernika.
 

U drugom dijelu dana razmatranja su se temeljila na odnosu između braka i svećeništva. Vlč. Jozić istaknuo je kako svećenik ponajprije treba biti dobar otac da bi se kasnije mogao darivati kroz sakrament svećeništva. Naglasivši aktualnu temu celibata rekao je kako svaki svećenik treba težiti čistoći radi postizanja Kraljevstva nebeskoga i pronalaženja radosti. Svoja razmišljanja potkrijepio je s raznim tekstovima iz Starog i Novog zavjeta.

U tišini i sabranosti maturanti su razmatrali o nagovorima vlč. Jozića. U večernjoj nedjeljnoj Misi predvoditelj duhovnih vježbi potaknuo ih je kako se ne trebaju bojati novosti jer nam Gospodin šalje Duha Branitelja koji će nas usmjeravati na pravi put. Dan su zaključili euharistijskim klanjanjem u kojem su, pjevajući i moleći, zahvaljivali Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu na svim darovima koje su primili u svojem životu, a posebno u četiri godine sjemenišnog života.
 

Zadnjeg dana duhovnih vježbi, ujutro su okupljeni u kapeli izmolili Jutarnju iz časoslova te završili svetu šutnju koju su revno održavali od subote navečer.

Po završetku doručka uslijedilo je pokorničko bogoslužje na temu radosnog služenja Bogu i ljudima, a koje proizlazi iz ovog sakramenta. Spomenuli su se i važnosti sakramenta krštenja jer u njemu su se roditelji i kumovi obvezali odgajati djecu u duhu vjere kako bi i sami jednog dana nastavili živjeti slijedeći primjer Isusa Krista koji našu haljinu čisti od grijeha i na taj je način održava bijelom tj. neokaljanom.

Duhovne vježbe zaključene su Svetom misom u kojoj su zahvalili na svemu što su primili, a na kraju su zapjevali Te Deum u znak zahvale Gospodinu za sve milosti i ono dobro primljeno od njega.

Na kraju, vlč. Borisu sjemeništarci su uručili i prigodni poklon u znak zahvale za vrijeme koje je odvojio za njih predvodeći im duhovne vježbe.
 

Na putu prema Zagrebu maturanti su zastali na Rastokama, uživajući u ljepoti prirode i zvuku slapova, a u kasnim popodnevnim satima vratili su se okrijepljeni duhovnim plodovima u Šalatsko sjemenište nastavljajući svoj duhovni hod kao i pripreme za Državnu maturu.