„Život sv. Antuna potiče nas da je važno srce imati u Bogu. Srce koje se nalazi u Bogu,
ili bolje rečeno, srce u kojemu se nastanio Krist, srce je koje drugoga gleda Božjim očima!“, preč. Pavlaković
 

U utorak, 28. svibnja ove godine, u župi sv. Antuna Padovanskog na zagrebačkom Svetom Duhu, svečano je upriličena pobožnost jedanaestog utorka svecu čitavoga svijeta pripremajući se tako za njegov blagdan koji se u Crkvi slavi 13. lipnja svake godine.


Na poziv fra Roka Bedalova OFM Conv, župnika u istoimenoj župi, koncelebrirano misno slavlje s početkom u 19.00 sati predvodio je preč. Matija Pavlaković, rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu u zajedništvu sa domaćim župnikom, fra Ivanom Marijom Lotarom, župnim vikarom, subraćom franjevcima konventualcima te okupljenim vjernicima i hodočasnicima pristiglima na ovo Slavlje.

Misnom slavlju prethodio je duhovni program započet u 18.00 sati koji je uključivao izlaganje relikvijara sa moćima sv. Antuna, molitvu Svete krunice te večernju molitvu časoslova naroda Božjega u čast sv. Antunu.

 
Tumačeći Božju riječ vežući se uz liturgijska čitanja svagdana utorka VI. vazmenog tjedna (Dj 16, 22-34; Ps 138, 1-2a.2bc-3.7c-8; Iv 16, 5-11), preč. Pavlaković je imao zadatak progovoriti o razabiranju životnih i duhovnog poziva posebno se obraćajući svim dobnim skupinama vjernika.
 
Nakon što je kratko predstavio život sv. Antuna i u svjetlu njegova života protumačio navještenu Božju riječ, između ostalog je naglasio: „Danas smo se, na jedanaesti utorak velike pobožnosti sv. Antunu Padovanskom, okupili u njegovu svetištu ovdje u Zagrebu na Svetom Duhu, kako bismo slušanjem Riječi Božje i slavljenjem Euharistije, u sabranosti i molitvi, primili poticaje Duha Svetoga da bismo i mi, kao svetac svega svijeta, mogli ispuniti Božji naum o našemu životu. Sv. Antun Padovanski imao je žarku želju naviještati Evanđelje među nevjernicima i biti mučenik, ali je Bog drugačije usmjerio njegov poziv: da propovijeda među kršćanima koji su se udaljili od ispravnoga kršćanskog života i nauka. U molitvi Bog mu je dao spoznati da je žrtvovanje svoje volje na oltaru Božje volje životni prinos njegova predanja Bogu. Život sv. Antuna nas potiče da je važno srce imati u Bogu –promatrati druge s ljubavlju i poštovanjem. Srce koje se nalazi u Bogu, ili bolje rečeno srce u kojemu se nastanio Krist, srce je koje drugoga gleda Božjim očima. Sv. Antun je brzo istrošio svoj kratki životni vijek, umro je u 36. godini života, naviještajući veliku ljubav Božju prema čovjeku. Njegovo propovijedanje bilo je navještaj Božjeg milosrđa, ono je bilo puno milosrđa prema grešnicima koji su se obratili Gospodinu s krivovjerja ili krivih životnih putova.

Sv. Antun je često predstavljen s djetetom Isusom u rukama. Neka on nađe mjesta i u našim obiteljima. Mir i pomirenje toliko su potrebni i unutar kućnih zidova, gdje ponekad nesloga i podijeljenost čine zrak nepodnošljivim, a život mučnim. Stoga se ne treba čuditi da su se mnoge obitelji u teškim trenucima utjecale zagovoru sv. Antuna kako bi se prevladale razne obiteljske krize. Predraga braćo i sestre, poput sv. Antuna Padovanskog oslonimo se na Gospodina Isusa Krista, njemu predajmo svoj život, svoje uspone i padove, svoja nadanja i stradanja. Molimo ovdje za obitelji, za muževe i žene, koji su po Božjoj volji pozvani da budu darivatelji života, da ih Gospodin obdari otvorenošću životu unatoč neizvjesnosti u kojoj žive. Molimo za mladiće i djevojke, da im sv. Antun isprosi privlačnost prema ljepoti koja dolazi od čiste ljubavi. Molimo za djecu koja su izložena brojnim lošim utjecajima, da u svojim roditeljima, odgojiteljima i učiteljima uvijek imaju svijetle uzore za svoj život. Molimo za starije osobe, bolesnike i patnike da im Gospodin udijeli snagu kako bi svojim svakodnevnim patnjama slavili Krista Isusa“, zaključuje propovijednik.

 
Na koncu sv. Mise domaći župnik Bedalov zahvalio je predsjedatelju na dolasku i upućenoj homiliji, a sve okupljene vjernike i hodočasnike pozvao da mole za nova duhovna zvanja kako u Zagrebačkoj nadbiskupiji tako i u čitavoj nam domovini Hrvatskoj.

 
Nakon euharistijskog slavlja i molitve litanija sv. Antunu, okupljeno mnoštvo vjernika imalo je prigodu i za čašćenjem relikvija ovog moćnog sveca.