Jasmin Stavros: „Dragi mladi! Radite na sebi i (p)ostanite Božji!“

Poznati glazbenik Jasmin Stavros svjedočio je u utorak, 04. lipnja ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa na zagrebačkoj Šalati, u sklopu duhovne večeri s početkom u 20.00 sati.

Organizator ovog Susreta svjedočenja vjere bio je preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa koji je upoznao gdina Stavrosa za vrijeme zajedničkog hodočašća u Svetu Zemlju tijekom ovogodišnje korizme. S ponekom šalom, ali i upozorenjem pjevač je pripovijedao kako je ostavio grješan život u prošlosti i okrenuo se vjeri zahvaljujući svojoj supruzi.

Svjedočanstvu je prethodilo misno slavlje u 18.30 sati koje je, u kripti sv. Antuna Padovanskog predvodio vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik. Vlč. duhovnik je, predstavljajući popularnog pjevača na koncu mise, pozvao okupljene vjernike da u zajedništvu sa sjemeništarcima poslušaju ovo svjedočanstvo vjere koje je svojedobno i svojim životom posvjedočio sv. Kvirin Sisački, čiji se spomendan mučeništva danas u Crkvi slavi.

Svoje svjedočanstvo Stavros je započeo od obiteljskoga doma progovarajući o korijenima vjere koje je naslijedio od svoje bake i djeda koji su ga naučili molitvi i aktivnom življenju vlastite vjere, a koju nije mogao dobiti od svojih roditelja, jer su mukotrpno radili kako bi njemu omogućili kvalitetan život. Sa dvanaest godina dolazi do jedne prekretnice u njegovu životu, koja će se nastaviti kroz fazu adolescencije, da bi svoj vrhunac dosegla u periodu studiranja glazbe na prestižnoj glazbenoj Akademiji u New Yorku. O tom vremenu svoga života reći će: “U tom periodu dotaknuo sam samo dno, ali Bog pred crkvom Gospe od Zdravlja šalje mi u život mog anđela – suprugu – s kojom imam prekrasna dva sina i obitelj, a ona je za mene ona ‘Božja čestica’ koja me je pridigla iz blata mog života i Božjom voljom sam danas tu gdje jesam!“

Obraćajući se sjemeništarcima posebno im je zahvalio što su se odazvali Božjem pozivu jer, kako sam kaže: „Treba nam dobrih svećenika … bez njih ne možemo i ja vam danas želim zahvaliti što ste Bogu u svome životu rekli DA“, ali je i naglasio da je potrebno maksimalno iskoristiti ovo vrijeme učenja, studija, rada na sebi, jer je to blago koje čovjek kasnije može dijeliti drugima.

Govoreći o svom dugom stažu na hrvatskoj estradi započetom još sa grupom „More“ pa sve do danas priznao je okupljenima kako se često osjeća tužno na svojim koncertima jer primjećuje da veliki broj mladih ljudi na njegove koncerte dolazi u strašnim stanjima, no vjeruje kako razni izazovi i napasti Zloga uz Božju volju mogu se prevladati. Ispričao je da prije svakog izlaska na koncert ostaje neko vrijeme u samoći kako bi se iskreno pomolio; molitvom započinje dan razmatrajući Sv. pismo; u tri sata popodne moli krunicu Božanskom milosrđu, a večer završava Svetom Krunicom na čast BDM.

Pri koncu svoga svjedočenja progovorio je i o zarobljenosti grijehom pohlepe i razvrata s kojom se često borio: „Kupovao sam najskuplja odijela, vozio najmodernije aute; popodne bih otišao u London jer mi je Split bio dosadan; imao sam sve, ali sam bio umoran tj. nisam imao ništa.“ Materijalno vrlo lako dolazi i odlazi, a život bez vjere i ljubavi nema smisla.

Pjevač je potaknuo sve prisutne da se trude živjeti vjeru i da se mole svaki dan za sebe i druge ističući primjer dvojice svetaca koji su mu posebno dragi: sv. Antuna Padovanskog i sv. Josipa kojima se on posebno preporučuje.

Po završetku iskrene ispovijesti, životnih anegdota i savjeta koje je Jasmin Stavros prenio okupljenima uslijedilo je zajedničko fotografiranje, a u znak zahvale za dolazak, Rektor sjemeništa uručio je prigodni poklon gostu večeri kao uspomenu na darovani susret i zajedništvo.