U subotu i nedjelju, 08. i 09. lipnja ove godine, održan je „Vikend u sjemeništu“ na kojem je sudjelovalo 13 dječaka: petorica iz Zagrebačke nadbiskupije, četvorica iz Varaždinske biskupije, trojica iz Sisačke biskupije te jedan iz Bjelovarsko-križevačke biskupije. Duhovnu obnovu vodio je vlč. Petar Mlakar, sjemenišni duhovnik.

Nakon što je na početku rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, srdačno pozdravio okupljene dječake poželjevši im dobrodošlicu i ugodan boravak u Sjemeništu, vlč. Petar započeo je program duhovne obnove te u uvodnom nagovoru iznio svoj put ostvarenja svećeničkog poziva, pokazujući kako ga je Bog postupno kroz život vodio, u pravo vrijeme dajući odgovore na razna pitanja, kao i potrebna milosna iskustva kako bi Mu se mogao potpuno predati u svećeničkoj službi. Nakon toga, nekoliko sjemeništaraca povelo je „vikendaše“ u šetnju do zagrebačke katedrale, gdje su se zajedno pomolili kod groba blaženog Alojzija Stepinca, a zatim ublažili vrućinu uz sladoled kod „Vinceka“.

Navečer je u sjemenišnoj kripti svetog Antuna Padovanskog bilo priređeno duhovsko bdjenje, molitveni program priprave za svetkovinu Duha Svetoga – Pedesetnicu na kojem su, osim „vikendaša“ i sjemeništaraca, sudjelovali susjedi i prijatelji Sjemeništa, redovnice i članovi Kursilja, udruge Eho i drugi prijatelji i gosti. Duhovsko bdjenje započelo je pjesmama slavljenja koje je predvodio glazbeni sastav „Ichthys“, nakon čega je uslijedilo svjedočanstvo Marka Matijaševića, predsjednika katoličke evangelizacijske udruge „Eho“ te je vrhunac bilo euharistijsko klanjanje, protkano molitvom i pjesmom, s nakanom da Duh Sveti obnovi svoju Crkvu i izlije rosu milosti na čitavu našu domovinu i cijeli svijet. Tijekom bdjenja rektor Sjemeništa, preč. Matija Pavlaković, bio je na raspolaganju za sakrament Pomirenja kojem je pristupio lijepi broj sudionika.

U svom svjedočanstvu Marko Matijašević ispričao je, u osnovnim crtama, put svog obraćenja te kako ga je Duh Sveti potom nastavio voditi dajući mu određene zadatke u kojima se ranije nije mogao zamisliti. Tako je s vremenom osnovao Udrugu Eho koja ima za cilj novu evangelizaciju, osobito katoličke mladeži, a s tim je povezan i projekt „Doma molitve“ koji se u Zagrebu pod Markovim vodstvom lijepo razvija, s ciljem da se u tom molitvenom prostoru neprestano odvija molitva na razne nakane i potrebe Crkve, domovine i svijeta. Marko je istaknuo kako se kroz iskustvo molitve dolazi do spoznaje da je Bog doista naš svemogući Otac, koji nam proviđa u raznim životnim potrebama te koji višestruko nagrađuje našu nesebičnost i otvorenost za ljubav prema bližnjima u njihovim potrebama. Potrebno je slušati tihi glas Duha Svetoga koji nas u našoj nutrini potiče na dobro, pa i onda kada su ti poticaji suprotni našoj ograničenoj ljudskoj logici.

Nakon molitvenog programa druženje sudionika duhovskog bdjenja nastavilo se u prostoru Sjemeništa uz kolače koje su pripremili sjemeništarci, a bilo je moguće i ostaviti dobrovoljni prilog namijenjen za potporu misijske kuće Družbe sestara milosrdnica na Salomonskim otocima.

U nedjeljnom dijelu „Vikenda u sjemeništu“ dječaci su sudjelovali sa sjemeništarcima u jutarnjoj molitvi Časoslova, a zatim i na svetoj Misi koju je predvodio vlč. Duhovnik. U svojoj homiliji istaknuo je kako je zanimljiva simbolika vjetra kojom se poslužio Duh Sveti pri silasku na apostole na dan Pedesetnice. Naime, jedan od učinaka vjetra u prirodi je taj da raznosi pelud koja oprašuje biljke. Tako je i Duh Sveti, poput vjetra, preko apostola raznio sjeme Božje riječi i ljubavi kako bi duše svih ljudi koje prime to sjeme bile oplođene novim, božanskim životom. I danas Duh Sveti poziva ljude da se stave Bogu na raspolaganje i dopuste da ih Njegov sveti vjetar vodi i pokreće! Raduje što su dečki na vikendu pokazali otvorenost za dublje promišljanje o vjeri, a neki i izrazili želju da sljedeće godine postanu – sjemeništarci!

Ovom duhovnom obnovom završen je ovogodišnji ciklus „Vikenda u sjemeništu“. Uz molitvu kojom valja „zalijevati“ ljudski napor i nastojanje oko promicanja duhovnog poziva, za nadati se da će se plodovi pokazati u vremenu koje nadolazi.