„Dragi sjemeništarci! Budite svjedoci onoga što jeste. “ – vlč. Horvat

U ponedjeljak, 10. lipnja ove godine na spomendan BDM Majke Crkve, Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu ugostilo je prvog župnog vikara/kapelana koji nastavlja projekt započet prošle školske i vjeronaučne godine, a vezan je uz svjedočenje duhovnoga poziva župnika sjemeništaraca svim članovima sjemenišne zajednice. Naime, mons. Andrija Kišiček, župnik u župi Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi, zbog zdravstvenih razloga, ispričao se za sudjelovanje u ovom sjemenišnom projektu pa je delegirao svoga suradnika u osobi vlč. mr. Branka Horvata.

Vlč. mr. Branko Horvat, župni je vikar župe Bezgrešnog začeća BDM u Lepoglavi i rado se odazvao pozivu preč. Rektora da u ovom mjesecu pobožnosti Srcu Isusovu i Marijinu posvjedoči sjemeništarcima o svom svećeničkom pozivu i putu.

Vlč. Branko je 2014. godine zaređen za svećenika Varaždinske biskupije. U periodu od 2004. do 2008. godine bio je član naše sjemenišne zajednice, a filozofiju i teologiju diplomirao je u Rimu, gdje na Papinskom sveučilištu “Gregoriana” postiže licencijat iz duhovnosti. Od 2010. do 2013. te od 2014. do 2016. godine pitomac je Papinskog zavoda “Germanicum et Hungaricum de Urbe”, a od 2016. godine vrši službu župnoga vikara u Lepoglavi. Zajedno sa mons. Kišičekom ponosni je duhovni pratioc sjemeništarca maturanta Alena Husnjaka.

Misno slavlje započelo je u 18.00 sati u sjemenišnoj kapeli Navještenja BDM, a u koncelebraciji vlč. mr. Horvatu bio je preč. Matija Pavlaković, rektor sjemeništa. Na početku slavlja otac Rektor zaželio je dobrodošlicu vlč. Horvatu te izrazio zahvalnost što je usprkos mnogih obveza, pronašao vremena pohoditi sjemenišnu zajednicu na Šalati.

Svoju propovijed započeo je pitanjem: “Gdje je Božje mjesto u mom životu?” i zapitao je sjemeništarce kada su oni sami po prvi puta u životu osjetili Božji poziv?! Nudi im i odgovor – teško je naći trenutak kada se to u životu konkretno događa, a par je zajedničkih točaka svakog duhovnog poziva: on se dogodio; potrebna mu je potpora okoline; zajedništvo članova unutar zajednice te radost poslanja. Nadalje, propovjednik je posvjedočio kako od najranijeg djetinjstva je želio biti svećenik, a razvoj osobne duhovnosti u postizanju toga cilja vezao je na nekoliko stupova: meditacija, čvrsta želja, bližnji i subraća u sjemeništu.”

Obraćajući se sjemeništarcima kazao je: “Ako se držiš onoga što jesi i onoga što želiš biti, bit ćeš zadovoljan, a sve što valja ima svoju cijenu. Ustrajte i budite zahvalni za uvjete koje imate. Istražujte koji bi mogli biti vaši stupovi za koje se možete držati da ta klica duhovnoga poziva može rasti u vašem životu.”, zaključio je propovjednik.

Na koncu misnoga slavlja prečasni Rektor zahvalio je vlč. Horvatu na spremnosti i odazivu uručivši mu prigodni poklon te mu preporučio čitavu sjemenišnu zajednicu u molitvu, kako bi u budućnosti povjereni mladići ostvarili se kao dobri ljudi i kršćani, a ako je volja Božja i sveti svećenici.

Ljepoti misnoga slavlja pridonijeli su sjemeništarci svojim ministriranjem, a pjevanje su posebno uzveličali ostali sjemeništarci uz orguljsku pratnju Marka Pratljačića, gitarističku Leona Levačića i tamburašku Lovre Sušca.

Po završetku misnoga slavlja nastavilo se druženje odgojitelja, sjemeništaraca i gostujućeg kapelana u sjemenišnoj blagovaonici, a novi susret ovakvog tipa nastavlja se u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini, početkom listopada ove godine.